40% от българите са против преместването на фигурите от Паметника

...
40% от българите са против преместването на фигурите от Паметника
Коментари Харесай

Галъп опипва почвата за партия на Румен Радев

40% от българите са срещу преместването на фигурите от Паметника на руската войска в София. Близо 36% поддържат, до момента в който 24% не могат да преценяват.

Това сочи изследване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено сред 11 и 19 януари измежду 807 души. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.

Социолозите означават, че са пробвали да изброят множеството хрумвания или полемики към знаци и история през отминалата 2023 година и да ревизират отношението към тях. Прави усещане обаче, че половината от изследваните тематики засягат само столицата, а в това време изследването е извършено на национално равнище.

Макар и без точни проценти от " Галъп " регистрират и настройката в София. По отношение на съотношението в столицата е две против едно в интерес на преместването. Навсякъде другаде обаче отношението е по-скоро отрицателно, като при най-високите възрасти е и очебийно негативно.

Това е и един от въпросите, които основават разнообразни страсти измежду другите електорати, показват социолозите. Според тях случилото се в София разделя страната, или по-скоро я разделя от София.

В изследването е прегледана тематиката и за, като мненията са съвсем единомислещо позитивни - 74,3% утвърждават, а 12,3% не утвърждават. Останалите се двоумят. Дори и да са срещу начинанието, евентуално мнозина не признават, считат от " Галъп ".

Предложението за 3 март с 24 май по никакъв начин не се утвърждава. 77,9% от интервюираните са срещу, а единствено 10,3% утвърждават концепцията. Тези, които поддържат промяната на националния празник са основно поддръжници на Движение за права и свободи и ненапълно " Демократична България ", надлежно с към 30% и 20% от тези два електората, само че даже и при тях към 60% са срещу.
 Снимка 650554
Източник:

Макар и без мощна полемика по проблема с в постройката на тогавашния Партиен дом в София, социолозите са откроили тематиката. 21,6% от интервюираните поддържат, 26,9% не поддържат, а цялата останала част от повече от половината пълнолетни българи не може да образува мнение.

Според " Галъп " друга концепция, която се е зародила през 2023 година е предлагането. От респондентите 66,9% са " за ", а 14,2% са " срещу ". Останалите се двоумят. Тестването на тази концепция, стартирана в медии, демонстрира посоката на всеобщото схващане у нас и търсенето на обединителни знаци, даже без да е имало необикновен звук към концепцията, показват социолозите.

Каква е обстановката с прословутото хоро пред Народния спектакъл? 54,1% го утвърждават, а 14,4% - не. Едва ли обаче известността на хорото излиза значително от рамките на обществените медии, по тази причина и противоречиво е до каква степен това е фактически публично мнение или става дума също за автоматизъм. В самата София близо две трети утвърждават, а единствено петнайсетина % са непосредствено срещу.

Разгледана е и още една столична тематика, която даже не породи дълготрайна и дълбока полемика измежду обществото. среща 40,3% позитивни против 21,8% негативни нагаси. Социолозите означават, че надали може да се чака осведоменост, уточненост и така нататък, само че е значимо да се означи, че в самата София позитивното съответствие е две към едно.

Временното затваряне на известната като обаче не се утвърждава. По този въпрос София и страната дават отговор синхронно. 62,7% са останали с отрицателно отношение към случилото се, а 12% - с положително. При последователите на ГЕРБ и ПП-ДБ този дял доближава и до 20%, респективно 25%, само че даже и там отрицателното отношение е по-сериозно.

News.bg си задава въпроса защо тъкмо пита проучването на " Галъп ", което извежда патриотизма и даже патриотарщината като съществена тематика на 2023 година. В същото време три от въпросите непосредствено препращат към президента Румен Радев, имайки поради, че той е изказвал позиция по тези тематики, а и към тях се образуват начинания под формата на цивилен придвижвания, асоциации и други
 Витанов: Има очакване и нужда от партия към Радев
Витанов: Има очакване и нужда от партия към Радев

Има потребност от партия, която може да придвижи страната напред

В последна сметка съгласно социолозите огромна част от нашумелите в обществените медии тематики за еднаквост, памет и знаци, по-скоро не са съумели да наложат противоречивост на национално, а постоянно даже и на софийско равнище. Обществените инстинкти остават еднопосочни в поддръжка на всичко, което се свързва с българска еднаквост и история. А тези тематики за паметта, които властта сътвори и същински политизираха обществото, по-скоро са основали противоречивост на мненията или откровена реакция " срещу ", е заключението от изследването.

Последното красноречиво се потвърждава от още един социологически опит - беше тествано отношението към хипотезата на мястото на паметника на руската войска да се сложи монумент с персони от българската история. 51,4% са " за ", а единствено 23,6% са " срещу ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР