40% от българите на възраст над 20 години страдат от

...
40% от българите на възраст над 20 години страдат от
Коментари Харесай

76% от българите имат неконтролирана хипертония

40% от българите на възраст над 20 години страдат от артериална хипертония . 50% от случаите на миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна непълнота са разследване от високото артериално налягане. Развитието на деменция също е обусловено от недобър надзор на артериалното налягане. 26% от случаите водят до хронично бъбречно заболяване. Данните бяха дадени от Българска лига по хипертония по време на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция във връзка на 17 май - Световен ден на хипертонията, по време на която бе оповестено начало на националната здравна акция " Измерване, което избавя живот. Твоя. "

В България сърдечносъдовите болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация. Наблюдава се общо повишаване на случаите, регистрирани с хипертония, както и увеличение на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст. Това се дължи на обстоятелството, че множеството хора с артериална хипертония не се лекуват, което се изяснява с ниските равнища на осведоменост и неналичието на регулярно премерване на кръвното налягане.

На конференцията стана ясно, че преди 15-20 година хипертонията се е срещала при по-възрастни, а през днешния ден има подмладяване и съгласно данните - над 35 година се отключва такава. Важен фактор е неконтролираният % - като за България процентът е 76%. Лекарите показват, че заплахите за насърчаване на артериална хипертония при българите е тютюнопушенето на елементарни цигари, само че и на нагреваеми. Сред аргументите за отключване на болестта е и злоупотребата с алкохол, наднормено тегло и диабет. Повечето от 150 000 измежду подрастващите са с наднормено тегло.

Михаил Околийски, представител на СЗО за България, изиска да се влага в предварителна защита. По данни на СЗО България е преди всичко в Европа по брой хоспитализации, като втората страна в класацията е с два пъти по-малко хоспитализации. Статистиката демонстрира, че едвам 38% от българите вървят на сходен вид профилактични прегледи.

В конференцията бе коментирано още, че " лонг коронавирус " също е повишил артериалното налягане на някои от преболедувалите, а единствено 12% от вдигналите кръвно след коронавирус са били имунизирани.
 Имаме 4 пъти по-висока смъртност от инсулти и хипертония от междинната за Европейски Съюз
Имаме 4 пъти по-висока смъртност от инсулти и хипертония от междинната за Европейски Съюз

Основна причина е незадоволителната доболнична помощ...

По мотив Световния ден за битка с хипертонията, стартира самодейността " Май месец за мерене " на Международната лига по хипертония (ISH). Стартът е от на следващия ден - 17 май.

В България тя ще се организира за 16-а поредна година с поддръжката на Българската лига по хипертония. Това е най-голямата световна здравна самодейност, която има за цел да увеличи публичната информираност за потребността от инспекция и надзор на кръвното налягане.

През май и юни тази година, в 12 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Смолян, са планувани общо 23 местоположения за премерване на кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за разкриване на предсърдно мъждене без ЕКГ.

Благодарение на скрининговите способи се знае за периодичност и контрола на артериалната хипертония . Специалистите предложиха хората да мерят кръвното си налягане вкъщи, което подкрепя контрола. БЧК е сътрудник на акцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР