40 милиона души са в робство днес, като SDG 8.7

...
40 милиона души са в робство днес, като SDG 8.7
Коментари Харесай

Съвременното робство – третото по мащаби престъпление, генериращо $150 млрд. печалба

40 милиона души са в иго през днешния ден, като SDG 8.7 даде обещание да понижи този брой с 10 000 души всеки ден. Съвременното иго е пазарен неуспех, който може да бъде отхвърлен с потреблението на изкуствен интелект (AI) и сателитна технология за идентифициране на световни опасности и нарушавания. Това беше главен фокус на една от полемиките по време на Световния стопански конгрес в Давос, водена от Гейл Марковиц, редактор в Световния стопански конгрес.

Целите за стабилно развиване (ЦУР или SDG), известни още като Глобалните цели, бяха признати от всички държави-членки на Организация на обединените нации през 2015 година като повсеместен апел за дейности за унищожаване на бедността, отбрана на планетата и гарантиране, че всички хора ще се радват на мир и разцвет до 2030 година

Индикаторът " 8.7 " от своя страна е съглашение за взимането на незабавни и ефикасни ограничения за очистване на насилствения труд, преустановяване на актуалното иго и трафика на хора и премахването на най-тежките форми на детски труд, в това число набирането и експлоатирането на деца бойци и до 2025 година завършек на детския труд във всичките му форми.

Технологията се нуждае от повече вложения и холистично-политически метод, с цел да се подсигурява, че актуалният риск от иго е включен в пазарните практики. Причината за това - към днешна дата има 40 милиона души в иго. SDG 8.7 е ангажимент за преустановяване на актуалното иго, с упоритостта да се понижава това число с 10 000 души всеки ден. Джеймс Коккейн, шеф на Центъра за политически проучвания към Университета на Организацията на обединените народи, е убеден, че ние сме стигнали „ до средата “ до тази цел.

Причините за този систематичен и дълготраен крах са резултат от недооценяването на труда, при което същинските обществени разноски не са количествено избрани. Още по-лошото е, че фирмите се правят оценка положително, когато съкратят разноските за труд. Това е пазарен неуспех с големи размери, присъстващ съвсем във всяка страна на земята, което генерира почти 150 милиарда $ облага в международен мащаб и е третото по величина закононарушение в света след трафика на опиати и контрабанда на подправени артикули. Принудителната миграция и естествените бедствия усилват рисковете от употреба на хората, тъй че настъпващият набор на изменението на климата слага вниманието и върху този въпрос.

Цената на актуалното иго

Съвременното иго е в основата на напъните за трансформиране на пазарите и за основаване на обединен и резистентен свят. Както споделя Коккейн, " Трябва да оценяваме актуалния риск от иго в нашите пазарни практики. "

Подобно на толкоз доста световни провокации, триумфът на всеки отговор се опира на данни: Къде са актуалните плебеи на света, от кои световни вериги за доставки са част и по какъв начин можем да предвиждаме рисковете за човешката употреба?

Университетът в Нотингам, Обединеното кралство, е приложил изкуствен интелект към сателитните изображения, с цел да картографира моделите и прогнозите за насилствен труд. Пример е картографиране на тухлени пещи в Южна Азия, които в предишното са потвърдили, че са горещи точки за насилствен труд и дълг иго. Този разбор е един образец за нововъведения, включен в презентацията за модерното иго, създадена от Университета на Организацията на обединените народи и Карнеги Мелън на годишната среща 2020 в Давос.

Технологията образно може да подчертае нюансите на актуалното иго - демонстрира районни модели, неволна работа за възрастни по отношение на деца и даже характерни за промишлеността статистически данни. Предстои обаче да се свърши спомагателна работа за основаване на по-подробна картина на локализираните разлики, показваща повече вариации в границите на страните и районите. Организацията за икономическо съдействие и развиване също неотдавна разгласява отчет, проследяващ секторна оценка, в който се прави диаграма дали задграничните или локалните вериги за доставка ръководят търговията с плебеи. Определени браншове - строителство, лов на риба и палмов бранш - са склонни да нарушават правата на труда. Условията за служащите в тези браншове могат да бъдат изолирани и / или рискови.

Използване на данните за предприемане на дейности

Въоръжени с тези данни, има мощни образци за сполучливи дейности против актуалното иго. Те са склонни да се оформят като комерсиално ембарго, като рестриктивните мерки на достъпа до европейските пазари за група от 25-те страни с най-тежко нарушаване. По сходен метод американската митница може да забрани артикули, които имат незаконна история на веригата за доставки. Само през последните няколко месеца има 17 такива случая. Друг случай включваше Норвежкия фонд за държавно благосъстояние, който се " гмурна " в 33 компании за палмово масло и откри, че разчитат на незаконни вериги за доставка на работна ръка. Ефектите бяха доста дълбоки. Редица водещи американски банки последваха това. Когато австралийската компания за финансови услуги Westpac беше обвързвана с финансиране на трафик на деца, най-високите работни места бяха изгубени и банката беше мощно наранена.

Многостранното деяние също набира скорост. Преди две години 85 страни утвърдиха групов залог за работа с компании, които са транспарантни във връзка с риска по веригата - залог, подсилен от Г-20. Европейски Съюз минава към приемането на наложителни практики за правата на индивида. Лихтенщайнската самодейност е рамка за групови дейности, която се стреми да употребява финансирането като лост за справяне с пазарния неуспех на актуалното иго.

Тези образци дават известна вяра, че задачата от 10 000 души дневно е постижима, само че в последна сметка технологията се нуждае от повече развиване, повече вложения и повсеместен метод на политическо равнище, където оживелите са в основата на напъните за понижаване на риска. Подходът, стеснен до комерсиалното ембарго, рискува да трансферира тежестта, защото фирмите напущат бизнеса си, а служащите стават още по-уязвими. Ключът е да се подсигурява, че вносителите работят отговорно, тъй че етичните и законни вериги за доставки да станат норма, а робството към този момент да не е " съвременно ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР