40-годишен юбилей отбелязва Националната астрономическа обсерватория Рожен в условията на

...
40-годишен юбилей отбелязва Националната астрономическа обсерватория Рожен в условията на
Коментари Харесай

Обсерваторията в Рожен навършва 40 години, но отлага юбилея

40-годишен празник отбелязва Националната астрономическа обсерватория " Рожен " в изискванията на пандемията COVID-19, без тържества. Всички прояви за годишнината са отсрочени за есента.

Преди 40 години се отваря окото на двуметровия телескоп, най-модерната за времето си оптична система за наблюдения в далечния Космос, инсталирана в Националната астрономическа обсерватория " Рожен ". Оттогава десетки астрономи поглеждат през окото на телескопа към звездите. Много са достиженията с които се гордее Обсерваторията.

Като постижения това са на процедура физически модели за еволюцията на звезди от друг вид, било то двойни звезди, близки такива, било то симбиотични звезди, което значи доста дребен, стилен, солиден обект, включително и черна дупка, към нея с големи колоси звезди. Разработки, свързани с еволюцията на планетни системи, екзопланети, които сега са доста съвременни. Изследване на дребни тела в Слънчевата система, включително и самото Слънце, като слънчева интензивност, изяснява доктор Никола Петров - шеф на НАО " Рожен ".

Цяло десетилетие обаче Обсерваторията беше на ръба на оцеляването. Никола Петров не може да не помни това, само че в този момент е сдържан оптимист.

Последните две-три години сякаш има визия за това да се развиваме все по-добре и новите ни упования са за това, че доста скоро ние може би, уповавам се откровено, да приказваме за все по-добри благоприятни условия пред нас, които се разкриват с новите финансирания.

Заради пандемията към момента не е дошъл поръчаният и подготвен телескоп за наблюдаване на Слънцето. А упоритостите са още по-големи - да се строят кули за нови телескопи.

Тази година най-вероятно ние ще създадем безусловно всички изследвания на терена...ще изкараме всичките нужни документи за нов градеж и в случай че успеем в точния момент до края на лятото или началото на есента, доста е евентуално да поставим основите на телескопа.

На процедура обсерваторията не чества своята годишнина. Всички конференции и тържества са отсрочени за есента.

Автор: Величка Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР