40 държави и Европейският съюз се присъединиха към Международния регистър

...
40 държави и Европейският съюз се присъединиха към Международния регистър
Коментари Харесай

България „има намерение“ да се присъедини към Международния регистър за военните щети в Украйна


40 страни и Европейският съюз се причислиха към Международния указател за военните вреди в Украйна. Това се случи на среща на върха на Съвета на Европа, която се организира през вчерашния ден и през днешния ден в Рейкявик, Исландия. Три други страни, измежду които и България, обявиха желанието си да се причислят към регистъра. Информацията е от уеб страницата на Съвета на Европа. " Подкрепата и солидарността с Украйна е един от главните цели на исландското председателство и ние работихме интензивно, с цел да подсигуряваме, че в резултатите от срещата на върха в Рейкявик се преглежда нуждата от всеобхватна отговорност за експанзията на Русия против Украйна ", съобщи министър председателят на Исландия Катрин Якобсдотир.

 
Съветът на Европа може и би трябвало да играе значима роля за обезпечаване на отчетност. Регистърът е значима стъпка към вдишване на отговорност за закононарушенията, осъществени по време на бруталната война в Русия, и мощно обръщение за поддръжка на Украйна.
Катрин Якобсдотир, министър председател на Исландия

Според генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич " решението за основаване на Регистъра на вредите под егидата на Съвета на Европа е историческо решение ". Тя съобщи, че " той ще подкрепи жертвите при регистрирането на техните загуби и е от значително значение за всеки компенсационен механизъм. Подкрепено от доста огромна коалиция от страни членки и страни отвън Европейски Съюз, както и от Европейски Съюз, то е едно от първите правно обвързващи решения за търсене на отговорност от Русия за нейните дейности. " Европейският съюз, представляван от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, даде забележителен принос за покриване на началните разноски. Седалището на Регистъра ще бъде в Хага (Нидерландия), със сателитен офис в Украйна, а Марк Рюте акцентира, че " на Русия би трябвало да бъде потърсена отговорност, в това число за вредите, понесени от Украйна и нейния народ . Ето за какво сме горди, че седалището на Регистъра на вредите ще бъде в Хага, правната столица на света ".

Регистърът се основава за първичен интервал от три години и ще служи като указател на доказателства и информация за искове за вреди, загуби или вреди, породени от съветската експанзия против Украйна. Той проправя пътя към предстоящ интернационален механизъм за изцяло обезщетение на жертвите на съветската експанзия. " Украйна приветства основаването на Регистъра на вредите “, разгласи министър-председателят на страната Денис Шмигал.

 
Благодарни сме на Съвета на Европа и на всички участващи страни за тази висока степен на поддръжка. Приканваме и други страни от всички краища на света да се причислят към Регистъра на вредите в символ на поддръжка на значимия въпрос за отговорността на Русия за войната ѝ против Украйна. Регистърът е значим стадий по пътя към справедливостта и компенсациите за Украйна и украинците, които са потърпевши толкоз доста от тази война. Тежката работа стартира в този момент - би трябвало да подсигуряваме, че Регистърът ще стартира да действа скоро, с цел да могат жертвите на съветската експанзия да подадат своите искове. Подчертаваме също, че основаването на Регистъра е единствено първата стъпка към основаването на повсеместен компенсационен механизъм, който ще подсигурява, че Русия ще изплати цялостни компенсации на Украйна в сходство с интернационалното право, в това число посредством своите интернационално ситуирани активи.
Денис Шмигал, министър-председател на Украйна

„ Очакваме с неспокойствие да работим с нашите сътрудници по този значим въпрос ", сподели още Шмигал.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР