4 загуби, 2 равенства, нито една победа - това е

...
4 загуби, 2 равенства, нито една победа - това е
Коментари Харесай

Обяснено: Скандалът около мача с Унгария, или как провалът на Боби Михайлов стана проблем на Европа

4 загуби, 2 равенства, нито една победа - това е трагичният баланс на България от квалификациите за Евро 2024.

Шансовете за класиране на футболните национали са пренебрежимо дребни. " Лъвовете " не са играли на Европейско състезание от 19 години.

В 18 от тях Боби Михайлов е закрепостен президент на БФС. При това - пораства в йерархията на УЕФА на фона на затъването на българския футбол.

Затова и почитателите желаят оставката на целия Изпълком и са подготвени за всеобщ митинг, който сплотява враждуващите другояче агитки от всички огромни тимове в страната.

Вместо оставка и самопризнание за цялостния неуспех на управлението на БФС - БФС реши да изгони почитателите от стадиона, като реалокира последното домакинство от квалификациите колкото може по-далеч от София.

Този път обаче абсурдът излезе отвън границите на България. Стигна до намесата на УЕФА, тъжба пред Арбитражния съд в Лозана и извънредно неодобрение от страна на футболната общественост в Унгария.

Фиаското на Боби Михайлов към този момент не е единствено български проблем.

Ето по какъв начин се стигна дотук:

Защо България е на последно място в група G?
България има единствено две точки (две равенства) от шест мача в квалификационната си група за Евро 2024.На 14 октомври националите изгубиха даже семейството си против Литва с 0:2 - единственият тим в групата, който е с по-слаби индикатори от България съгласно класацията на ФИФА.Заради унизителното показване селекционерът Младен Кръстаич беше освободен.Двата оставащи мача на националите са семейството против Унгария и посещение в Сърбия.
Изиграни

мачове
ПобедиРавенстваЗагубиТочки
1. Унгария
6 от 842014
2. Сърбия
7 от 841213
3. Черна гора
6 от 82228
4. Литва
7 от 813365. България
6 от 8
0242
За Унгария мачът против България е значим, тъй като даже единствено тъждество им подсигурява класиране на Европейското състезание.

За българските национали въпросът към този момент е единствено един - да завършат групата с най-малко малко чест.

Дори това изпитание обаче беше помрачено от дейностите на Боби Михайлов и управлението на БФС.

Защо мачът с Унгария трябваше да се мести отвън София?

Заради боязън от митинга против Боби Михайлов и Изпълкома, готвен от агитките на над 10 тима и разгласен авансово още в края на октомври.

Кой взе участие в подготовката:
ЦСКА София,Левски,Спартак (Варна),Миньор Перник,Ботев (Пловдив),Локомотив (Г. Оряховица),Черно море (Варна),Берое (Стара Загора),Славия София,Ботев (Враца),Локомотив (София),Локомотив (Пловдив), и други
Намерението на агитките беше да се обединят на трибуните на Националния стадион " Васил Левски " и дружно да изискат оставката на Боби Михайлов и БФС по време на мача с Унгария на 16 ноември.

На 6 ноември (денят след кметските избори) обаче БФС изненадващо разгласи, че ще реалокира дуела отвън столицата.

Вместо на националния стадион - на незавършения стадион " Христо Ботев " в Пловдив. Вместо почитателите да поддържат " лъвовете " в последното им домакинство - трибуните би трябвало да бъдат празни. Основанието е писмо на УЕФА от 3 ноември, с което се предлага смяна на стадиона.

БФС трансферира отговорността за това върху Столичната дирекция на полицията и върху европейската централа.
От Столична дирекция на вътрешните работи обаче обясниха, че нямат нищо общо с решението за смяна на местоположението и възбраната за допускане на почитатели. От обяснението на полицията стана ясно, че БФС първи са ги потърсили с " опасения за осъществяване на протестни мероприятия " още на 24 октомври.
В края на октомври Столична дирекция на вътрешните работи са изпратили писмен отговор до Изпълкома, че " е допустимо и нарушаване на публичния ред преди, по време и след приключването на мача " поради няколко проведени протестни мероприятия.

" Промените и последващата преписка са само в компетентността на футболните централи на България, Унгария и УЕФА за дефинитивно решение ", споделят от Столична дирекция на вътрешните работи.
УЕФА също изяснява, че решението срещата да се реалокира Пловдив и да се играе при закрити врата е взето след " разбор на информацията, получена от българските управляващи, обвързвана с нараснал риск от нарушение на публичния ред ".
С други думи - БФС е употребявал писмото от Столична дирекция на вътрешните работи като съображение да изиска промяна на мястото на срещата. УЕФА се преценява, тъй като не желае да рискува скандал.

Защо кметът на Пловдив отхвърли да одобри мача?
Основният ремонт на стадиона на " Ботев " (т.нар. стадион " Колежа " ) още не е завършил и строителят твърди, че не може да подсигурява сигурността.БФС са изпратили сигнала до община Пловдив едвам 3 дни след към този момент взетото решение в УЕФА, без да се съобразят, че оборудването би трябвало да се приготви.Пловдивската ОДМВР също е изразила терзания, че има риск за сигурността на жителите на града и на хората, които " ще опитат да посетят мача ". Протестиращите почитатели към този момент бяха разгласили нов проект за " блокада " към стадиона в Пловдив в отговор на маневрата на Боби Михайлов.
Ремонтът на " Колежа " се извършва от консорциум към строителната и транспортна компания ПИМК. Още през април стадионът получи Акт 16, само че монтажът на козирката над две от трибуните още не е завършил.

Строителите и общината настояват, че стадионът се употребява по прецизен график съгласно програмата на " Ботев ", тъй като монтажните действия са " извънредно комплициран и плануван със седмици напред развой ".

Най-ранното последващо спортно събитие по тази стратегия е чак на 25 ноември.

Защо мачът не се реалокира в Разград?

Стадионът на " Лудогорец " така и така се ползваше като база за домакинските мачове на националния тим в продължение на една година.

БФС обаче към този момент са в цайтнот и в риск да провокират голям скандал с УЕФА и Унгарската футболна асоциация.

По проект тимът от Будапеща ще дойде в София на 15 ноември. След преместването на мача - унгарският отбор трябваше да добави и още едно пътешестване със аероплан от София до Пловдив, и то в деня на мача.

Унгарците към този момент бяха принудени един път да трансформират проектите си за дуела с България, да анулират резервации на почитатели и да възвръщат парите за билетите, които няма да могат да употребяват поради възбраната за публиката.

Евентуално трето пренасяне до другия завършек на България - и то в последния миг - към този момент би било признато като цялостна насмешка.

Вярно ли е, че БФС си разрешава да заплашва кмета и футболната общественост в Пловдив?

Така най-малко твърди притежателят на ПИМК Илиян Филипов, който е директен участник в договарянията за освобождението на " Колежа " от строителната техника.
На 9 ноември (7 дни преди мача с Унгария) от ПИМК изпращат негативно мнение до общината и полицията за провеждането на дуела България-Унгария.На 10 ноември (6 дни преди мача) в община Пловдив се организира среща сред новоизбрания кмет Костадин Димитров, ръководителя на Общински съвет Атанас Узунов (известен някогашен футболен съдия), притежателят на ПИМК Илиян Филипов и Георги Иванов-Гонзо като представител на БФС.Филипов твърди, че Гонзо е заплашил локалните управляващи, че в случай че Пловдив не одобри България - Унгария, локалните отбори " Ботев " и " Локомотив " ще бъдат осъдени да играят в Стара Загора и Кърджали, тъй като " стадионите няма да получат лиценз ". Георги Иванов отхвърля да е отправял закани.На 12 ноември още веднъж Филипов (ПИМК) разгласява през Българска национална телевизия собствен телефонен запис със зам.-изпълнителния шеф на БФС Христо Запрянов, който загатва, че " Ботев " и " Локо " Пловдив могат да изгубят правото да употребяват стадионите си за неопределен срок.На 13 ноември (три дни преди мача) кметът на Пловдив дефинитивно отхвърли да позволи използването на стадиона.
Версията на БФС е, че ПИМК са отговорни, тъй като забавили отговора си в продължение на три дни - сред 6 и 8 ноември, с което са скъсили така и така дребния период за подготовка.

Изпълнителният шеф на съюза Борислав Попов твърди и че щом стадионът в Пловдив има позволение за прилагане от Държавната приемателна комисия на Министерство на регионалното развитие, той би трябвало да е кадърен за прилагане. Попов твърди и че от администрацията на община Пловдив му обещавали на 11 ноември, че " няма проблем " да се издаде заповед за използването на стадиона. Крайното решение на кмета обаче беше негативно.

Вярно ли е, че УЕФА може да изключи българския футбол при неуспех на квалификацията?

Това са странни тълкования на Боби Михайлов върху устава на УЕФА.
В него се споделя, че " участието на асоциация (в УЕФА) може да бъде краткотрайно замразено, в случай че държавните управляващи се намесят в нейните действия по толкоз сериозен метод, че (b) тя към този момент не е в позиция да извършва уставните си отговорности по подобаващ метод ".
Михайлов обаче не е " жертва " на държавните управляващи, а е жертва на резултатите от личното си едва управление, неверно обмисляне и суматоха.

Евентуално изключване на България поради един провален мач би било парадокс.

То ще докара до интернационален скандал и цялостно безредие на позициите в Група G от квалификациите за Евро 2024, тъй като всеки тим ще загуби точките си от успехите и равенствата против " лъвовете ".

Лично Михайлов би бил държан виновен за това, доколкото той е индивидът с най- " топлите " връзки в УЕФА като член на Изпълнителната ѝ комисия от 2011 година насам, ръководител на Комисията по развиване и техническо подкрепяне, и зам.-председател на Футболната комисия в централата.

Спортният юрист Георги Градев (който оспори местенето на мача пред Арбитражния съд в Лозана и е част от групата към Димитър Бербатов) твърди, че единственото наказване при отпадане на квалификацията може да е единствено служебна загуба с 0:3.

Това може да се избегне, в случай че БФС изискат УЕФА да позволи връщане на мача назад в София, както и трябваше да се случи по проект.

Вместо това Изпълкомът е предложил 3 разнообразни варианти - изиграване на срещата в Кърджали (където стадионът на " Арда " има 3 звезди от УЕФА), Велико Търново или Стара Загора, съгласно " 24 часа ".
Единственият от " избавителните " разновидности, в които не ръководи кмет на ГЕРБ, е Кърджали.До април 2021 година притежател и спонсор на " Арда " беше Румен Гайтански-Вълка, а юридически съветник - адвокатската фирма на бъдещия състезателен министър и народен представител от Има Такъв Народ и ПП-ДБ Радостин Василев.След една промяна на собствеността, новият основен акционер в отбора от октомври 2023 е Яшар Дурмушев, притежател на локална компания за преправка на соапщок (отпаден артикул, получен при процеса на неутрализацията на растителните масла).
Оттук нататък решението е на УЕФА. Щетата е за българския футбол. Но срамът е напълно за настоящото управление на БФС.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР