4-те собственици на имоти ще получат по 500 кв.метра по

...
4-те собственици на имоти ще получат по 500 кв.метра по
Коментари Харесай

Минахме дълъг път, за да изчистим казуса с Дупката, вариантът за делба е много добър

4-те притежатели на парцели ще получат по 500 кв.метра по протежението на ул. " Хан Аспарух ", те одобряват това предложение, с цел да се реши един път вечно този проблем

30-годишната сага с така наречен " Дупка " в центъра на Бургас може да бъде позволена до началото на август. До позитивната развръзка развръзка се стигна след голям брой каузи, изчистване на собствеността, анулация на отстъпеното право на градеж за мол и подялба на терена.  Преди години никой не вярваше, че Общината може да си извоюва този имот.

Съветници от опозицията преди време даже подлагаха на критика администрацията, че харчи пари на данъкоплатците за правосъдни каузи, които ще загуби. Времето обаче ги опроверга изцяло, а Бургас е на път да си върне собствеността на парцела. Идеи за това пространство има - от площадно пространство с музей до парк, амфитеатрална зона за културни събития и празници.

Ако общинските съветници проявят разсъдък на идната сесия на Общински съвет във вторник ще останат в историята на града с едно извънредно значимо решение - връщането на " Дупката ", която при реализирането на добър план ще промени изцяло центъра на Бургас. 

Вещите лица са изготвили 7 плана за подялба, а този, който е получил утвърждение и от притежателите на частни парцели, и от администрацията е вид 1 (вижте графиката в текста), съгласно който 4-те компании ще получат по 500 кв.метра по протежението на ул. " Хан Аспарух ", а Община Бургас ще резервира останалите 9 дка, с цел да осъществя собствен градоустройствен план.

Как се стигна дотук, беседваме с Златина Георгиева, шеф на дирекция " Правно-информационно обслужване " в Община Бургас. 

- Г-жо Георгиева, несъмнено постигнахте триумф, откакто извоювахте 80 % от така наречен дупка в интерес на Общината и в този момент най-сетне ще бъде решен въпросът с една дългогодишна язва в сърцето на града.

- Действително считаме това за сполучливо привършване на разногласието. Доказахме, че Общината е притежател на огромна част от имота и по този метод биха се осъществили желанията, които имаме за облагородяване и основаване на едно огромно градско пространство. След бих споделила една дълга правосъдна сага, стигнахме до стадий, в който да обсъждаме разновидностите за конвенция. Оптимист съм, тъй като една от вариантите среща утвърждение и измежду останалите притежатели. Те обявиха желанието си парцелите, които получат, да са разположение по протежението на ул. „ Хан Аспарух “.

- Да разбираме, че това е тяхно предпочитание, а не ваше предложение?

- Да, тъкмо по този начин. 4-те юридически лица, които имат благосъстоятелност в този имот са подали молби пред съда, че одобряват оферти от движимостите лица вид 1. Ако погледнете деликатно скицата ще видите, че парцелите са изтеглени в горната част – към площад „ Баба Ганка “, с цел да може бъдещото пространство да се свърже с ул. „ Алеко Константинов “ и да се направи равномерен преход от една пешеходна зона в друга. Този вид е повече от удобен за Общината. Разгледан е и от архитектите, и от урбанистите, които също го поддържат. В имота е очакван и един парцел от 900 кв.метра, в който Община Бургас да направи експозиционен център или социална постройка. Освобождаваме и 400 кв.метра за инфраструктура, с цел да изградим кръгово кръстовище на ул. “Славянска “ и ул. “Хан Аспарух “.

- Един от тези притежателите „ Мариета “ ЕООД ( на старозагорския предприемач Лука Ангелов, който искаше да построява мол на мястото на ГУМ-а ) преди време претендираше, че е платил за отстъпено право на градеж и искаше да бъде заплатен с по-голям имот. Постигнахте ли единодушие?

- Последната молба отпреди няколко години, която внесоха и в Общината, и в Съда съдържаше рекламация за към 4 млн.лева, които те бяха платили за отстъпеното право на градеж. Добрата вест за нас е, че и времето е работило в интерес на Общината, тъй като единствено преди няколко години от тази компания желаеха 28 млн.лева, след това 24 млн.лева, стигнаха до 12 млн.лева, 9 млн. и най-после 4 млн.лева. Но ясно дадохме да се разбере, че няма да приемем тези оферти. Нашето предложение е  ясно - „ Мариета “ ЕООД да бъдат обезщетени посредством квадратните метри допълнително, които получават другите три юридически лица. 

- Доколкото разбирам сте постигнали единодушие с 4-те юридически лица със благосъстоятелност в имота, делбата да се извърши по направения от движимостите лица Вариант 1. Но какво ще се случи, в случай че общинските съветници не одобрят това предложение?

- Това не е доста добър вид, тъй като ще прехвърлим проблема на съда, който още веднъж ще ни прикани към конвенция. Ще се търси нов вид за подялба, а след това, евентуално парцелът ще бъде изваден на обществена обмен. При всички положения ще загубим доста време. Години. Може би 4-5 години.
 Вариант 1 за делба на 11-те дка, направен от движимостите лица. Тази алтернатива е утвърдена от всички притежатели, чака се единствено решението на Общински съвет Бургас, с цел да се позволи дългогодишния казус
- Имате ли писменото единодушие на останалите притежатели, че одобряват Вариант 1?

- Да, съдът ги помоли и всички страни входираха молби, че одобряват това предложение за делба. 

- Г-жо Георгиева, вие през цялото време сте в този проблем. Вярвахте ли, че ще стигнете до сполучлив свършек?

- Честно казано не имах вяра. Още, когато оспорихме претенцията за правото на градеж не чаках, че ще имаме триумф. Бях уверена в правотата ни, само че не смятах, че ще успеем.

- Спомням си, че общински съветници тогава ви упрекваха, че ще харчите пари за каузи, които сигурно ще загубите…

- По тези каузи ние се явявахме сами, не сме употребили външна помощ. Направили сме всичките вероятни възражения, пробвали сме се да спестим оптимално даже пари от такси на Общината, само че все пак беше мъчно и в действителност не вярвахме, че ще спечелим. В последна сметка се убедих, че има заслужено правораздаване в страната след изхода на това правосъдно произвеждане.

- През какво преминахте, с цел да стигнете до тази фаза? Доколкото си припомням първо „ съборихте “ отстъпеното право за строеж…

- Първо се борихме за собствеността на земята, включихме се в делото, което беше заведено сред страната и ГУМ АД. До 2007 година Общината беше привлечена като трето лице по делото. Когато Димитър Николов стана кмет разпореди да се промени позицията по делото и Общината направи така наречен „ основно встъпване “, оспорвайки правата и на едните, и на другите. Спечелихме делото и след това, в производството за подялба, оспорихме и правото на градеж на „ Мариета “ ЕООД. Процесът беше нескончаем, имаше доста експертизи, само че в последна сметка на три инстанции имаше еднакъв резултат, което е показателно, че сме били прави. Така се стигна до втората фаза на делбата, в която са изяснени правата, собствеността на всички. Целта тук е да се реализира компромис и чувство за правдивост от страна и на самите частни субекти, тъй като никой не оспорва тяхната благосъстоятелност.

- При позитивно решение от Общински съвет във вторник, какъв брой време ще е належащо, с цел да приключи цялата процедура и да придобиете благосъстоятелност върху парцел с ясни граници? Председателят на Правната комисия към локалния парламент Иво Баев даде едни много оптимистични периоди – месец, месец и половина.

- Ако общинските съветници изберат вид 1, фактически ще е нужен към месец и половина, с цел да бъдат нанесени тези парцели в кадастралната карта и да влезем със конвенция, с съответни параметри в Общинския съвет. Надявам се до началото на август да сме изцяло подготвени.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР