4 наказателни дела на Тръмп, подредени по реда на това колко е прецакан

...
Бившият президент Доналд Тръмп е обвинен в четири отделни наказателни
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп е обвинен в четири отделни наказателни дела след напускането на поста.

Всички случаи се задават, докато той се кандидатира за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 г.

Някои са по-заплашителни от други. Ето нашата класация.

Доналд Тръмп влезе в историята през март като първият бивш президент, който е обвинен. Тази седмица той отново влезе в историята като първия бивш президент, който е обвинен в четири отделни наказателни дела.

Последното обвинение, повдигнато от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, представлява кулминацията на последния известен активен престъпник разследване на Тръмп. Прокурорите в Джорджия твърдят, че Тръмп и 18 съобвиняеми са създали престъпна организация, за да заговорничат за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.

Четирите случая на Тръмп са надвиснали над него, докато се кандидатира на президентските избори през 2024 г., където е далеч фаворит за републиканската номинация. Неговите наказателни процеси — да не говорим за граждански процеси — и съдебните явявания са настроени да протичат до голяма степен едновременно с президентската надпревара.

Но докато всички дела ще го занимават — и ще му дадат възможности за набиране на средства — те не не всички представляват еднакво ниво на заплаха. За някои обвинения той едва ли ще лежи в затвора, ако бъде осъден. Други могат да бъдат много по-опасни за него, ако стигнат до съдебен процес. Тръмп отхвърли всички наказателни обвинения срещу него.

Ето и четирите случая, класирани от най-малко до най-заплашителни.

Нюйоркско дело за мълчаливи пари

Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг беше първият, който повдигна наказателни обвинения срещу Тръмп. През март той твърди, че Тръмп е нарушил законите, свързани с фалшифицирането на бизнес записи 34 различни пъти. Предполагаемите престъпления са извършени преди той да бъде избран за президент, като част от схема с Майкъл Коен да плати на порнозвездата Сторми Даниелс и да я накара да мълчи преди изборите през 2016 г. за афера, която тя твърди, че е имала с него.

Правни експерти казват, че случаят, който идва след продължило години разследване на данъците и финансовите сделки на Тръмп, е силен, но невпечатляващ.

Тръмп може да вземе страница от книгата на Джон Едуардс и да твърди, че фалшифицираните документи са предназначени скрие обвиненията за афера от съпругата си Мелания, вместо да заблуди американската общественост, въпреки че правни експерти казват, че този подход може да има обратен ефект.

Но дори ако Тръмп бъде осъден по всички обвинения, е малко вероятно той да види каквото и да е време зад гърба си решетки за фалшифициране на документи във връзка с изплащането на тайни пари от $130 000 на Даниелс.

Случаят на Джак Смит за бунта в Капитолия

По-рано през август специалният прокурор Джак Смит повдигна обвинения срещу Тръмп, твърдейки, че наруши наказателните закони, като заговорничеше да възпрепятства Конгреса и да ограби американците от законните им гласове чрез усилията си да отмени резултатите от изборите през 2020 г.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че оказването на натиск върху тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да не удостоверява Джо Изборната победа на Байдън беше напълно законна. Други елементи от предполагаемата конспирация - като заговори за изпращане на фалшиви избиратели в Конгреса - са били част от политическия процес и не трябва да бъдат съдени в съда, твърдят те.

Делото е възложено на американския окръжен съдия Таня Чуткан, който беше безмилостен при раздаването на присъди на осъдените участници в бунта на Капитолия на 6 януари 2021 г. във Вашингтон.

Въпреки че обвиненията са сериозни, Смит и Тръмп са в непроверени от закона води. Остава да се види дали Chutkan или апелативен съд може да считат част от дейността на Тръмп, описана в обвинителния акт, като защитена от Първата поправка.

Ако Тръмп бъде осъден по това дело, той ще отговаря на условията за президентски избор извинете, тъй като това е федерален случай. Ако бъде избран през 2024 г., той може да се опита да се помилва или друг републикански президент може да го помилва в бъдеще.

Случай с класифицирани документи

Офисът на Смит обвини Тръмп по 37 обвинения през юни свързан с натрупването му на правителствени документи в Мар-а-Лаго след напускане на поста. Те включват нарушения на Закона за шпионажа, заговор за възпрепятстване на правосъдието, лъжа на правоохранителните органи и нарушаване на три закона, свързани с задържането и укриването на държавни документи.

Положителната страна за бившия президент е, че съдията, който председателства това случай, американският окръжен съдия Ейлийн Кенън е номинирана от Тръмп и е отсъждала в негова полза в миналото – често за недоумение на правните експерти. И подобно на делото на Министерството на правосъдието от 6 януари, делото за класифицирани документи също е федерално, което означава, че Тръмп има право на президентско помилване, ако бъде осъден след съдебен процес.

Но има значителен недостатък.

От една страна, това е много по-прост случай за офиса на Смит от случая от 6 януари, тъй като има повече прецеденти за предполагаемо злоупотреба с класифицирана информация.

Прокурорите също се постараха много, за да подчертаят усилията на Тръмп да пази правителствени записи дори след като Националните архиви и Министерството на правосъдието са ги поискали обратно, както и опитите му и неговите сътрудници да възпрепятстват разследването на отдела за боравенето на бившия президент с информация за националната отбрана.

Те също така подчертаха в обвинителния акт един разговор, в който изглежда, че Тръмп признава, че знае, че не е трябвало да споделя поверителна или класифицирана информация с тези, които нямат подходящото разрешение за сигурност.

„Това е секретна информация “, каза Тръмп, докато размахваше секретни документи пред двама посетители – писател и издател – в голф клуба си в Бедминстър през януари 2021 г. „Вижте, вижте това.“

Той и един помощник обсъдиха какво те можеха да се справят с документите и помощникът каза, че „ще трябва да се опитаме да…“

„Разсекретим го“, каза Тръмп, прекъсвайки сътрудника. „Вижте, като президент, можех да го разсекретя. Сега не мога, знаете ли, но това все още е тайна.“

Прокурорите също повдигнаха три нови обвинения срещу Тръмп в заместващ обвинителен акт подадена в края на миналия месец, обвинявайки го, че е работил със своите сътрудници, за да изтрие записите от охранителните камери, за да попречи на следователите да ги видят, и умишлено запазва информация за националната отбрана.

Случаят RICO на Грузия

Новият обвинение от офиса на прокуратурата на окръг Фултън Фани Уилис е най-голямата правна заплаха за Тръмп досега.

Най-значимото обвинение срещу бившия президент — RICO — носи присъда до 20 години затвор.

< p>Тъй като делото е толкова сложно и включва 19 обвиняеми, много вероятно е това да бъде последното дело сред четиримата, които ще бъдат изправени пред съда.

И ако Тръмп бъде осъден, съдия може да вземе цялата му съдебната история се взема предвид по време на присъдата, според Роналд Карлсън, професор в Юридическия факултет на Университета на Джорджия.

Освен това Джорджия е един от малкото щати, в които губернаторът няма никакви правомощия за помилване. Тръмп ще трябва да подаде молба за помилване до независим борд. И няма да му бъде позволено да направи това, докато вече не е излежал пет години затвор, каза Карлсън.

„Губернаторът не може да помилва тук. Съветът по помилванията и условните освобождавания е този, който трябва да разреши това “, каза Карлсън. „И ето го главната идея: президентът Тръмп може да подаде молба за помилване само ако бъде осъден само след като е излежал пет години в затвор в Джорджия.“

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР