4 млрд. евро ще бъдат вложени за развитие на регионите,

...
4 млрд. евро ще бъдат вложени за развитие на регионите,
Коментари Харесай

„Зелен“ транспорт сменя старите автобуси между населените места

4 милиарда евро ще бъдат вложени за развиване на районите, поддържаме бизнеса с индустриални зони на национално и районно равнище

Предвижда се поетапна замяна на най-критичния и остарял преносим състав на публичния превоз в страната с съвременни електрически транспортни средства и създаване на нужната съпътстващата инфраструктура за тях. Мярката е заложена в Националния проект за възобновяване и резистентност, като е планувано финансиране от 100 млн. лева Целта е въвеждането на „ по-зелен " модел и по-добра транспортната съгласуваност в обитаемоте места. Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова по време на онлайн конференция на тематика „ България и районната политика на Европейски Съюз ", проведена от „ EURACTIV България. " В срещата присъединяване взеха също еврокомисарят за доближаване и промени Елиза Ферейра и български представители в Европейския парламент.

Пред участниците зам.-министър Николова показа проектите на държавното управление за развиване на районите в България, целите, които ще се извършват с евросредствата в интервала 2021-2027 година, и Плана за възобновяване и стабилно развиване.

В районите на страната под формата на интегрирани териториални вложения от европейските фондове ще бъдат вложени над 4 милиарда евро, уточни Николова. Като допълнение, отвън този запас са планувани и средства от Националния проект за възобновяване и резистентност, който има четири съществени стълба и включва 31 промени в разнообразни браншове за възобновяване и повишението на качеството на живот на хората.

Освен ограниченията за енергийна успеваемост, подобряването на градската подвижност и свързаността с дребните обитаеми места, различен значим приоритет е намаляването на негативните демографски трендове и миграционни процеси. За тази цел са планувани интегрирани териториални вложения с фокус върху запазването на човешките запаси и капацитет в дребните обитаеми места. Сериозно внимание е обърнато и на икономическия бранш като акцент ще са вложенията в развиване на индустриалните зони в страната, осведоми още заместник-регионалният министър. Предвижда се със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност да бъдат подкрепени основни индустриални зони на национално равнище. Бизнесът в тях ще получи инфраструктурна осигуреност и нова, новаторска среда. На районно равнище, посредством Програмата за развиване на районите и с принос от останалите европейски стратегии, ще се финансира основаването на районни индустриални зони и такива от локално значение.

„ Новата районна политика е фокусирана върху съответна територия и характерни потребности. Така насочваме напъните си в оптималната степен, където са най-големите провокации, свързани с икономическо развиване и реализиране на по-висок стандарт на живот ", сподели още Николова. Водещ ще е правилото отдолу-нагоре, като по този начин всички заинтригувани страни ще имат опция да предизвикват планови оферти, които по-късно да могат да се осъществят в партньорства. Ще бъдат избирани тези планове, които имат висока добавена стойност и с принос към икономическото развиване и капацитета на съответния район и територия. По отношение на постигането на енергийно неутрална стопанска система и нулеви въглеродни излъчвания към 2050 година ще бъдат фокусирани средства от Фонда за обективен преход, увери зам.-министър Николова.

„ За нас е значимо в края на програмния интервал да отчетем баланс в развиването на страната, да няма закъснение на Северна България по отношение на Южна, да няма огромни вътрешнорегионални разлики от обществен и стопански темперамент. Искаме да сме покрай хората, да живеем по-добре, да имаме по-висок стандарт на живот, а това може да се реализира с използване на правилата на партньорство в транспарантна среда ", уточни Деница Николова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР