4 млрд. души в Пакистан, Индия, Китай и Африка ще

...
4 млрд. души в Пакистан, Индия, Китай и Африка ще
Коментари Харесай

Учени: Земята е застрашена - ще живеем в свят с адска жега и недостиг на вода и храна

4 милиарда души в Пакистан, Индия, Китай и Африка ще бъдат подложени на рискови температури
Животът на Земята е заплашен - виталните индикатори на планетата са се влошили фрапантно. Това твърди световен екип от учени в проучване, оповестено в сп. “БайоСайънс ”.

12-те учени от разнообразни страни разкриват, че 20 от 35 витални индикатора на нашата планета са в рекордни крайности и мигат на алено през 2023 година Докладът, направен месец преди 28-ата конференция на Организация на обединените нации за климата в Дубай, е подписан от над 15 хиляди учени от 161 страни.

“В интерес на истината сме шокирани от свирепостта на рисковите метеорологични феномени през 2023 година

Навлязохме в неразучена територия, която ни плаши ”, предизвестяват учените. Според тях през 2023 година, която е напът да стане най-горещата в историята, цели райони са претърпели смъртоносни горещини, стихии, наводнения, като от време на време бедствията се случваха едно след друго.

“В океаните температурите са били отвън нормата в продължение на месеци - събитие, което учените към момента не могат да обяснят изцяло ”, споделя Йохан Рокстрьом, шеф на Потсдамския институт за проучване на въздействието на климата (PIK). След запознаване с данните за специалистите изводът е явен: “Животът на планетата Земя е под блокада ”.

“Без дейности, които се занимават с главния проблем на човечеството да взема повече от Земята, в сравнение с може безвредно тя да даде, ние сме поели по пътя към евентуален колапс на естествени и социално-икономически системи и свят с непоносима горещина и дефицит на храна и прясна вода ”, твърди доктор Кристофър Улф, водещ създател на проучването. Специалистите споделят данни, илюстриращи какъв брой доста климатични върхове са били счупени с големи граници през 2023 година, изключително тези, свързани с температурата на морския лед.

“Екстремното време и други въздействия върху климата се усещат непропорционално от най-бедните хора, които са съдействали минимум за изменението на климата ”, счита доктор Томас Нюсъм от Университета в Сидни.

Учените упорстват за преход към световна стопанска система, която дава приоритет на благосъстоянието на хората и лимитира свръхпотреблението и несъразмерните излъчвания от богатите. Конкретните рекомендации включват последователно унищожаване на дотациите за изкопаеми горива, прекосяване към диети на растителна основа, увеличение на напъните за отбрана на горите и приемане на интернационалните контракти за унищожаване на въглищата и неразпространение на изкопаеми горива.

“Няма да избегнем избрани повратни точки, въпросът е по-скоро да забавим вредите ”, споделя Тим Лентън от Университета на Ексетър, припомняйки нуждата от фрапантно понижаване на излъчванията, “защото всяка част от градуса е от голяма важност и играта не е завършила ”.

Авторите на отчета предизвестяват още, че до края на века милиарди души може да се окажат “извън обитаемия район ” на земното кълбо.

В тази връзка единствено преди седмици друго проучване на Университета в Пенсилвания сподели регионите, в които скоро може да стане прекомерно горещо за живеене, в случай че световните температури се повишат единствено с 1,5°. Според информацията към 2,2 милиарда души в Пакистан и долината на река Инд в Индия, както и 1 милиарда в Източен Китай и 800 милиона в Африка на юг от Сахара биха били измежду хората, изправени пред жега, непоносима за индивида.

Такива градуси могат да бъдат изключително рискови, тъй като въздухът не може да всмуква непотребната влага, а това лимитира количеството пот, което се изпарява от човешкото тяло. Особено обезпокоително съгласно учените е, че доста от регионите, които биха били най-засегнати, са в народи с по-нисък до междинен приход и които евентуално няма да имат достъп до климатик.

Такива непоносими температурни зони може да се появят и в източните и централните елементи на Съединени американски щати, в случай че градусите се повишат с 3 над прединдустриалните равнища. Тогава жителите на Флорида, Ню Йорк, Хюстън и Чикаго ще би трябвало да устоят на рискови и задушаващи равнища на мокрота, до момента в който рисковите горещини могат да провокират безпорядък измежду живеещите в елементи от Южна Америка и Австралия.

Учените дават и образец за най-лошия сюжет за световни температури и той е, в случай че се покачват с 4°. Тогава пристанищният град Ал Худейда в Йемен, който е дом на повече от 700 000 души на Червено море, би бил съвсем ненаселен. Причината - жителите му ще би трябвало да устоят на градуси, надвишаващи границите на човешка приемливост, през 300 дни в годината.

“Най-лошият топлинен стрес ще се случи в райони, които не са богати и за които се чака да изпитат бърз напредък на популацията през идващите десетилетия. В резултат на това милиарди бедни хора ще страдат и доста от тях могат да умрат

Но богатите народи също ще пострадат от тази горещина и във взаимосвързания ни свят всеки може да чака да бъде обиден отрицателно по някакъв метод ”, твърди съавторът Матю Хубер от университета “Пърдю ”.

От началото на индустриалната гражданска война – когато хората започнаха да изгарят изкопаеми горива в машини и заводи – температурите по света са се повишили с към 1°. За да се опълчват на провокираното от индивида изменение на климата, 196 страни подписаха Парижкото съглашение през 2015 година в опит да лимитират повишението на температурата в международен мащаб до 1,5° над прединдустриалните равнища.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР