4 млн. лв. загуба прогнозира „Булгаргаз“ заради начина на изчисление

...
4 млн. лв. загуба прогнозира „Булгаргаз“ заради начина на изчисление
Коментари Харесай

Булгаргаз не е съгласен с изчислението на експертите от КЕВР за калоричността на газа, прогнозира загуба от 4 млн. лв.


4 млн. лева загуба предвижда „ Булгаргаз “ поради метода на пресмятане на калоричността на газа при преизчисления от кубични метри в мегаватчаса. Това стана ясно в границите на днешното намерено съвещание в КЕВР от думите на представителя на газовото сдружение Иван Иванов. По думите му, тази калоричност се пресмята единствено за цената за достъп и транспорт. Освен това актуалната калоричност е друга от тази за месец август, сподели още Иван Иванов, като добави, че „ Газпром “ афишира на всеки месец калоричността на газа и по тази причина актуалната такава е погрешно изчислена.

Така, както е приложена „ Булгаргаз “ ще образува загуба от 4 млн. лева за първото тримесечие на 2018 година Ако този метод се приложи за преизчисляването на калоричността в сила ще има загуба и за идващите интервали, изясни още представителят на " Булгаргаз " Иван Иванов.

От работната група на енергийния регулатор, който е изготвил актуалният отчет обясниха, че ще изчакат мнението на „ Булгаргаз “ и ще се съобразят с възраженията. Становището би трябвало да бъде импортирано през днешния ден до 17 часа, с цел да може да бъде отразено.

По-късно в коментар пред публицисти ръководителят на КЕВР Иван Иванов сподели, че възражението на газовото сдружение няма да окаже кой знае какво въздействие върху решението за цената на газа за първото тримесечие на идната година. В допълнение той посочи, че няма да има промени и в цената на топлинната сила и електрическата енергия, създавана по смесен прийом до края на отоплителния сезон.

Евентуално отражение може да има едвам през второто тримесечие, само че единствено в случай че цената на суровия нефт на интернационалните пазари продължава да е висока. В същото ръководителят на енергийния регулатор изрази очакване, че петролният пазар ще се успокои през идващите месеци, което надлежно значи, че няма да окаже въздействие е върху цената на синьото гориво от „ Булгаргаз “ и през второто тримесечие на 2018 година

Предложената цена от „ Булгаргаз “ за първото тримесечие на 2018 година е в размер от 353,19 лева за 1000 куб м или 33,54 лева за МВтч без данък и Данък добавена стойност, или нарастване от 2,83 %.
КЕВР ще излезе с решение за цената на газа след закрито съвещание на 28 декември.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР