4 лоши навика за спестяване, от които да се отървете точно сега

...
Наличието на силна финансова основа е от решаващо значение по
Коментари Харесай

Наличието на силна финансова основа е от решаващо значение по всяко време — но е особено важно в периоди на икономическа несигурност, така че да сте подготвени за това, което предстои. В момента инфлацията обезценява долара и има потенциална рецесия на хоризонта, така че е умен момент да се съсредоточите върху изграждането на вашите спестявания.

Но реалността е, че е лесно да станете жертва на пагубни спестовни практики, които пречат на способността ви да увеличите богатството си и да осигурите финансовото си бъдеще. Просто вземете последните статистически данни за спестовната сметка като доказателство. Според скорошно проучване над половината от американците (57%) са имали по-малко от $1000 в спестяванията си както през 2022 г., така и през 2023 г. — а около 33% от американците са имали $100 или по-малко в спестовната си сметка навлизайки в новата година.

Тези средни салда по спестовни сметки просто няма да го намалят, ако възникне неочакван разход – независимо дали трябва да платите голяма медицинска сметка, временно сте безработни или се сблъсквате с други финансови затруднения. Ако искате да подготвите финансите си да устоят на всякакви бури, ще трябва да се съсредоточите върху култивирането на добри навици за спестяване – и да се отървете от лошите.

Разберете най-добрите лихвени проценти по спестовни сметки, които са налични за вас в момента.

4 лоши навика за спестяване, от които да се откажете веднага

Ето няколко лоши спестявания навици, от които трябва да се откажете точно сега, за да ви помогнат да постигнете финансова стабилност и независимост.

Липсата на цел за спестяване

Една от най-честите грешки, които хората правят, е да не си поставят ясни цели за спестяване . Без да имате предвид конкретна цел, е предизвикателство да останете мотивирани и фокусирани върху спестяването на пари. И без ясна цел за парите ви, също може да бъде много по-лесно да се потопите в спестовната си сметка за неща, от които не се нуждаете.

Вместо да прибирате пари без пряка цел, уверете се, че задайте реалистични и постижими цели за спестяване за всяка сметка, която отваряте. Това осигурява посока и цел, което улеснява ефективното управление на вашите финанси. Независимо дали спестявате за първоначална вноска за къща, плащате за мечтана ваканция или влагате пари във фонд за спешни случаи, наличието на цел ще ви държи на път и ще ви държи мотивирани.

Да не се възползвате от печеленето на лихви възможности

Оставянето на вашите трудно спечелени пари в обикновена спестовна сметка с минимална лихва е пропусната възможност. В момента средният лихвен процент по обикновена спестовна сметка е малко повече от 0,5%, което няма да помогне на парите ви да растат много бързо. Но има и други опции с нисък риск за печелене на по-високи лихви върху спестяванията ви. Две от най-добрите опции са високодоходни спестовни сметки и депозитни сертификати (CD), като и двете предлагат много по-високи проценти от средната спестовна сметка.

От 1 август имаше множество опции за спестовни сметки с висока доходност, предлагащи ставки над 4,5%, което е много по-добро от това, което бихте получили с традиционните спестовни сметки. И в повечето случаи ще получите същите бонуси, каквито бихте получили с обикновена спестовна сметка, включително възможност за лесен достъп до парите си, заедно с липса на месечни такси и онлайн управление на акаунта.

Ако спестявате за дългосрочна цел — или няма да имате нужда от достъп до парите от спестяванията си в близко бъдеще — компактдисковете са друг добър вариант за получаване на фиксирана, гарантирана лихва върху конкретна Период. Въпреки че трябва да оставите парите си депозирани в сметката на CD до падежа им, не е необичайно да намерите компактдискове с проценти над 5% в момента — и това включва опции за краткосрочни CD. Като се възползвате от тези по-високи лихвени проценти, вашите спестявания ще отбележат по-значителен растеж с течение на времето.

Разгледайте опциите си за високодоходни спестовни сметки тук сега и започнете да печелите повече лихва!

Без спестяване редовно

Постоянството е от ключово значение, когато става въпрос за спестяване на пари — но не всички спестители наблягат върху правенето на редовни депозити в своите спестовни сметки. По-скоро те изпадат в лошия навик за спестяване да се отнасят към спестяването като към закъснение, като правят вноски само спорадично или когато в края на месеца останат допълнителни пари.

Тази стратегия трябва да се използва, ако искате да изградите солидна финансова основа. Възприемете навика първо да прибирате пари в спестовната си сметка, като заделяте част от доходите си веднага щом ги получите. Автоматизирайте спестяванията си, ако е възможно, така че част от заплатата ви да отива направо в спестовната ви сметка, осигурявайки редовни вноски без изкушението да харчите тези пари другаде.

Не спестявайте за спешни случаи

Животът е непредсказуем и извънредни ситуации могат да възникнат по всяко време или място. Но въпреки че всички сме се сблъсквали с неочаквани сметки или две, не са много хората, които отделят достатъчно пари във фонд за спешни случаи, за да покрият този тип проблеми. Всъщност само 4 от 10 американци биха могли да покрият спешни случаи от $1000 или повече, като използват парите в спестовната си сметка, показва скорошно проучване.

Без наличен фонд за спешни случаи може да откриете, че разчитате на кредитни карти или теглите заеми, за да покриете неочаквани разходи, което може да доведе до натрупване на дългове — което е хлъзгав път. Прекъсването на този лош навик означава да дадете приоритет на създаването на спешен фонд с еквивалента на три до шест месеца разходи за живот. Тази възглавница ще действа като финансова предпазна мрежа, осигуряваща спокойствие по време на трудни времена.

Не пропускайте! Научете повече за наличните лихви по спестовни сметки в момента.

Изводът

Ако искате да сте сигурни, че сте на стабилна финансова основа, важно е да се откажете от лошите си навици за спестяване възможно най-скоро. Като си поставите ясни цели за спестяване, спестявате редовно, като се възползвате от високодоходни сметки и компактдискове и изграждате фонд за спешни случаи, можете да създадете здрава основа за вашето финансово благополучие, което води до повишена финансова сигурност и спокойствие с течение на времето.< /p>

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР