4-годишните деца да ходят задължително на предучилищна. Това предвижда приетият

...
4-годишните деца да ходят задължително на предучилищна. Това предвижда приетият
Коментари Харесай

И 4-годишните ще ходят задължително на предучилищна, родителите против

4-годишните деца да вървят наложително на предучилищна. Това планува признатият от Министерския съвет проект за осъществяване на Стратегията за понижаване каузи на прибързано напусналите просветителната система. Така наложителното предучилищно обучение става три, вместо две години, както е до момента.
За да стане това обаче би трябвало да се одобри смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение, изясни Ваня Трайкова, специалист в дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в просветното ведомство.
Иначе стратегическият документ, признат през днешния ден, планува до края на 2020 година 90% от децата на тази възраст да посещават детска градина .
Неправителствени и наставнически организации са изрично срещу наложителната предучилищна за четиригодишните.
Увеличаването на наложителната предучилищна подготовка не трансформира изискванията, при които се образоват и отглеждат децата и все още, разясни специалистът в просветителното министерство Ваня Трайкова.
" В момента към 80% от децата, които са на 4 години, посещават детска градина. Така че за тези деца, които ще бъдат в детската градина и през идната година, нищо няма да се промени. Това е проект за осъществяване на тактиката и не е нормативен акт. Т.е. увеличението на този наложителен интервал може да се случи само и единствено с смяна в закона за предучилищното и учебното обучение ", изясни тя.
Въпросът с въвеждането на наложителна предучилищна подготовка за 4-годишните деца провокира недоволството на доста родители. Той ще продължи да бъде обсъждан в разнообразни формати, както с наставнически, по този начин и с училищен организации и когато има консенсус, тогава ще се премине към окончателното му приемане, изясни още Трайкова.
" Ние предвиждаме и разбор, който да подсигурява, че, въвеждайки тази мярка, ще бъдат обезпечени места за всички четиригодишни деца. Предвиждайки такава мярка общините също би трябвало да подхващат дейности за обезпечаване тук-там за всички деца ", разясни тя, представена от Дарик.
Мария Минчева от дирекция " Образование " към Столична община сподели, че в случай че Стратегията влезе в действие, общината е подготвена да поеме всички деца, тъй като през последните години няма проблем с чакащи за детски градини, а единствено за ясли. Както и, че за детските градини няма райониране - родителите могат да запишат децата си там, където преценяват. И въпреки всичко - има чакащи деца, само че единствено за избрани детски градини.
Неправителствени и наставнически организации, които желаеха несъгласие върху Закона за предучилищно и учебно обучение при предходните държавни управления на ГЕРБ точно поради текстовете за наложителна предучилищна подготовка за четиригодишните деца, не престават да са срещу.
" На процедура няма неправителствени организации, които да поддържат наложителната детска градина. Всички, които се занимават с детско развиване, считат, че би трябвало да се обърне внимание по разнообразието на просветителната система и на опциите родителите или други хора да оферират свободно разнородни просветителни услуги съгласно потребностите на потребителите. Ние продължаваме да имаме просветителна система, която работи по модела " един размер пасва на всички ". Това явно не дава положителни резултати и явно децата не стават по-умни, по-добре образовани, от това, че прекарват по-дълго в система, която въобще нехае от какво те имат потребност ", разяснява Явор Ганчев от Национална мрежа на родителите.
" Трябва да има система, която регистрира разнообразието от деца, не разнообразието от деца да се преценява със системата, която е унифицирана и предлага едно и също нещо на всички, от което те нямат потребност ", съобщи още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР