4 български региона - Северен централен, Югоизточен, Югозападен и Южен

...
4 български региона - Северен централен, Югоизточен, Югозападен и Южен
Коментари Харесай

ЕК определи 4 български региона за иновационни долини

4 български района - Северен централен, Югоизточен, Югозападен и Южен Централен - са избрани от Европейската комисия в лист като районни иновационни долини, оповестява в блога си журналистът Апостол Апостолов. За иновационни долини са оповестени 151 района в Европейски Съюз като част от Нова европейска иновационна стратегия (NEIA).

Европейски Съюз ще поддържа тази самодейност със 116 милиона евро по линия на програмата " Европейски иновационни екосистеми " (EIE) на " Хоризонт Европа ", програмата на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения и инструмента за междурегионални иновационни вложения (I3) на Европейския фонд за районно развиване.

72 района с разнообразни равнища на развиване и резултати в региона на нововъведенията са на път да се трансфорат в районни иновационни долини, при изискване че бъдат подписани споразуменията за разпределяне на безплатни средства. Тези райони се ангажират да укрепят своите политики и вложения в региона на нововъведенията, като се съсредоточат върху провокациите, пред които е изправен Европейски Съюз, както е посочено в NEIA. Те включват понижаване на зависимостта от изкопаеми горива, увеличение на световната продоволствена сигурност, преодоляване на цифровата промяна (включително киберсигурността), възстановяване на опазването на здравето и увеличение на кръговостта.

Допълнителни 79 района са избрани след покана за изложение на интерес да станат идващите RIV, въз основа на техните задължения за усилване на координацията и посоката на техните вложения и политики в региона на нововъведенията, присъединяване в междурегионално съдействие за по-нататъшно развиване на нововъведенията и за подсилване и свързване на техните районни иновационни екосистеми.

В допълнение към финансирането Комисията ще поддържа тези райони и посредством действия за създаване на общности, събития за намиране на сътрудници и целенасочени информационни дейности.

Иновациите са междусекторен приоритет, способствуващ както за зеления, по този начин и за цифровия преход, европейската конкурентоспособност, икономическата сигурност и отворената стратегическа самостоятелност.

През юли 2022 година Комисията започва NEIA, с цел да нарежда Европа в челните редици на новата вълна от дълбоки софтуерни нововъведения.

25-те дейности, препоръчани в NEIA, групирани в пет водещи области, имат за цел 1) възстановяване на финансирането за широкотехнологични разраствания, 2) основаване на условия за задълбочени софтуерни нововъведения посредством пространства за изпробване и публични поръчки, 3) ускорение и подсилване на нововъведенията в европейските иновационни екосистеми в целия Европейски Съюз и превъзмогване на разделянето в региона на нововъведенията, 4) поощряване, привличане и задържане на гении в региона на дълбоките технологии и 5) възстановяване на инструментите за създаване на политики.

" Обявените през днешния ден районни иновационни долини илюстрират европейската добавена стойност и показват мощните страни на локалните нововъведения за справяне с горещите провокации на нашето време. Чрез разширение на съдействието си въз основа на умна специализация взаимосвързаните райони, в това число по-слабо развитите, ще бъдат по-добре готови за подсилване на общите резултати на Европа в региона на нововъведенията, като в същото време се преодолее съществуващото разделяне в региона на нововъведенията ", споделя комисарят въпросите на доближаването и реформите  Елиза Ферейра.

Нейната колежка – българският еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова отбелязва какъв брой е окуражаващо да се види задължението на доста райони в Европа да надграждат своите стратегически специализации и да усъвършенстват координацията на своите вложения и политики в региона на научните изсле

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР