4, а не 3 точки вече ще се дават на

...
4, а не 3 точки вече ще се дават на
Коментари Харесай

Непроменяният постоянен адрес ще дава 4 точки за прием в общинска ясла и градина

4, а не 3 точки към този момент ще се дават на дете, което живее над 3 години на непрекъснат адрес при кандидатстване в общинска детска градина или ясла. 3 вместо 2 пък ще се зават за непроменян повече от 3 години сегашен адрес. Промени на територията на Столичната община няма да се смятат за промени.

Това сподели зам.-кметът по просвета и обучение в Столичната община Тодор Чобанов, който ревизира ремонта и разширението на 20 ДГ „ Жасминов парк ", съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Остават двете точки, които са обособен аршин за кандидатстване в градина, която се намира в административния регион на адреса ", съобщи Чобанов и уточни, че приоритет остава децата да бъдат признати в градини, които се намират най-близко до дома им.

По думите му в края на март ще бъдат оповестени всички свободни места за първото генерално класиране, а родигтелите ще могат да аплайват през системата до 7 май. Първото класиране ще бъде на 14 май, посочи зам.-кметът.

„ Промените са подбудени от това, че в системата на предучилищното обучение към този момент имаме наложително обгръщане на 4-годишните деца ", уточни той.

На въпрос на БГНЕС дали се резервират обществените критерии, Чобанов съобщи, че те се резервират.

„ Промяната, която ще се случи е облекчение в допълнение на тези категории, които досега са имали единствено отчасти облекчение. Внесена е проектонаредбата за увеличение на облекченията. Ако някой е бил освобождаван на 50% от таксата, в този момент с измененията ще бъде освободен на 100% от таксата. Целта е всички обществени хипотези, които имаме при приема да бъдат освободени от такса за детската градина ", изясни зам.-кметът като от тази привилегия ще могат да се възползват единствено 5-6 годишните.

Директорът на дирекция " Образование " в Следствен отдел към окръжна прокуратура Мария Минчева посочи, че тази преференция ще се употребява от родители, които досега са били освободени от такса на 50% и 75%.

" За останалите родители (на деца на 5 и 6 години), които не употребяват преференции за заплащането на такса, тя ще бъде понижена с 6 лв. ", посочи тя.

От думите на зам.-кмета стана ясно още, че родителите на неприети деца ще бъдат подкрепени с паричната помощ, която ще получават от страната и тя ще бъде в размер на 3000 лева на година и акцентира, че един от стадиите ще минава през общината, която ще би трябвало да удостоверява, че едно дете не е признато, а втората стъпка ще минава през обществените служби. Чобанов разкри, че обмислят кандидатстването за тази помощ да става онлайн.

Стана ясно още, че общината възнамерява до края на годината да отворят 13 обекта, които сега са във фаза градеж.

„ 13 обекта са в градеж, чакаме през годината да се пуснат още 32, тъй че ще реализираме към 45 обекта през тази година, по които ще се работи, като общата ни цел е да пуснем 180 групи в тази нова група детски градини, които се построяват ", разгласи още зам.-кметът.

От думите му стана също по този начин, че работят и върху това приемът в първи клас да става електронно и още тази година тази опция да стане действителност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР