4 718 лева е отделяла държавата средно за дете през

...
4 718 лева е отделяла държавата средно за дете през
Коментари Харесай

4718 лева годишно струва едно дете на България за държавата |

4 718 лв. е отделяла страната приблизително за дете през 2021 година, демонстрира разбор на финансовите вложения на България в децата в областите опазване на здравето, обучение и обществена поддръжка, показан от Национална мрежа за децата. Това се равнява на 4,7% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

През 2017 година сумата е била 3344 лв. годишно (3,95% от БВП). Общият бюджет за децата и фамилиите за 2017 година възлиза на съвсем 4 милиарда лв., а през 2021 година надвишава 6,7 милиарда лв..

Ръстът на разноските от Брутният вътрешен продукт сред 2017 година и 2020 година се дължи напълно на повишаване на средствата за обучение. За опазване на здравето има понижение с 0,1 процентен пункт от Брутният вътрешен продукт.

Като цяло през 2018 година и 2019 година разноските за децата и фамилиите са се увеличавали в безусловно изражение, само че делът им е намалявал. Това не се отнася за разноските за обучение, които са нараствали доста и стабилно през целия интервал 2017-2021 година

През 2017 година 56% от разноските за деца са предопределени за обучение, 31% са за обществено подкрепяне, а 13% са за опазване на здравето. През 2021 заради изпреварващия растеж на разноските за обучение, съотношението е мощно променено в интерес на образованието – 61% от разноските са за обучение, 26% са обществени, 13% са за опазване на здравето.

ОБРАЗОВАНИЕ

Въпреки трайния растеж през последните години делът от Брутният вътрешен продукт за обучение е под междинния за Европейски Съюз (около 3,5-4%). Дяловете за приблизително и висше обучение са съизмерими със средните в Европейски Съюз, само че едвам 0,7% или под половината от междинното за Европейски Съюз отива за предучилищно и ранно обучение и грижа.

Заплатите на учителите бяха увеличени съществено и това даде опция за привличане на по-качествени фрагменти в учебните заведения, само че към момента качеството на образованието и учебната среда имат недостатъци, отражение на които е високата функционална неначетеност.

Между 2017 година и 2021 година средствата за обучение, преминаващи както през бюджетите на общините, по този начин и през бюджета на МОН, доста са се нараснали. През 2017 година общините са разполагали с малко над 1,7 милиарда лв., до момента в който през 2021 година тази сума е повишена на съвсем 2,9 милиарда лв..

Средствата за стратегии в бюджета на МОН през 2017 година са 613 милиона, а през 2021 година са двойно повече – малко над 1,2 милиарда лв..

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

В подтекста на продължаващата втора година тежка КОВИД рецесия и на фона на по принцип неприятно ръководената здравна система, финансирането в региона на детското опазване на здравето е с минимален дял по отношение на трите области и даже понижава, означават създателите на разбора. Голяма част от финансирането отива за болнично лекуване, а не за профилактика и доболнична помощ. За доста деца от отдалечени региони и отвън огромните градове здравната помощ идва едвам когато положението им е толкоз влошено, че се постанова да бъдат признати в болница. Това е и една от аргументите България да е на водещи места по детска смъртност.

През 2020 година и 2021 година държавният бюджет планува над половината от средствата от НЗОК да бъдат за болнична помощ. Лекарствата и медицинските произведения са идващият по величина разход в бюджета на НЗОК, надхвърлящ една четвърт от общия бюджет и достигащ през някои години до съвсем 30%.

Високите разноски за болнична помощ спрямо разноските за предварителна защита и доболнична здравна помощ са присъщи като цяло за българското опазване на здравето.

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Над 90% от обществените заплащания за деца, са ориентирани към детските надбавки и различен тип еднократни и регулярни помощи за развъждане на деца, без значение дали родителите им са допринасяли към бюджета посредством обезпечаване. Друг огромен дял в бюджета на Национален осигурителен институт са компенсациите за раждане и развъждане на дете, които са обвързани с обезпечаването и приноса на родителите към общия бюджет. Малък дял от бюджета на МТСП е ориентиран към децата с увреждания и деинституционализация на услуги за деца, лишени от родителска грижа.

Подпомагането на фамилиите с деца заема през всички години като се изключи 2019 година над 90% от общия бюджет, като в обособени години господства единият или другият бюджет.

В подпомагането на фамилиите с деца във финансово изражение преобладават месечните помощи за развъждане на деца до довеждане докрай на приблизително обучение или навършване на 21 години, или на деца с увреждания.

От позиция на финансирането, преобладаваща позиция заемат три услуги, предлагани в фамилна и общностна среда. Това са Центровете за настаняване от фамилен вид (ЦНСТ), част от които са за деца и младежи с увреждания. За тези центрове се отделя почти една трета от цялото финансиране за обществени услуги, заложено в бюджета на общините. Още една трета от наличното финансиране общините отделят за Дневните центрове за деца и пълнолетни с увреждания (ДЦДПУ) и за Центровете за социална поддръжка (ЦОП). Едва на четвърто място измежду финансираните обществени услуги се появява една от формите на институционална грижа - домовете за деца, лишени от родителска грижа (ДДЛРГ).

Усилията на страната не са задоволителни, с цел да изравнят възможностите на децата и да им дадат еднакъв старт в живота, тъй като на родителите също се постанова да отделят средства за образованието и здравето на децата. Колкото по-голям е делът на средствата, които се постанова да отделят родителите, толкоз в по-голяма степен бъдещето на децата зависи от това дали са били родени допълнително или по-малко заможно семейство.

Национална мрежа за децата е най-голямото българско обединяване на цивилен организации и деятели, които работят в интерес на децата. Повече от 140 хиляди деца и над 76 хиляди фамилии годишно получават поддръжка от организациите членове и експертите на Мрежата. Вижте повече на www.nmd.bg
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР