3M се съгласява да плати почти 10 милиона долара за уреждане на очевидни нарушения на санкциите на Иран

...
3M се съгласи да плати почти 10 милиона долара за
Коментари Харесай

3M се съгласи да плати почти 10 милиона долара за уреждане на очевидни нарушения на иранските санкции, съобщи Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ миналата седмица.

Агенцията каза, че 3M има 54 очевидни нарушения на санкциите на OFAC срещу Иран. В него се казва, че между 2016 г. и 2018 г. дъщерно дружество на 3M в Швейцария, както се твърди, съзнателно е продало светлоотразителни листове за регистрационни табели чрез германски дистрибутор на Bonyad Taavon Naja, образувание, което е под контрола на иранските правоприлагащи органи.

Това е най-новото от поредица от много рекламни и скъпи споразумения, които 3M - която произвежда Post-It бележки, скоч тиксо, маски N95 и други промишлени продукти - направи тази година.

3M не е отговорила на искане за коментар относно съобщението за споразумение от миналата седмица.

Един американец, нает от 3M Gulf, дъщерно дружество в Дубай, е бил „тясно замесен“ в продажбата, каза OFAC.

Предполагаемите продажби са извършени след външен доклад за надлежна проверка, който отбелязва връзки с иранските правоприлагащи сили.

OFAC отбелязва, че иранските правоприлагащи органи са обвинени в нарушения на правата на човека както в Иран, така и в Сирия.

Дъщерното дружество в Швейцария, известно като 3M East, изпрати 43 пратки до германския дистрибутор, въпреки че знаеше, че продуктите ще бъдат препродадени на иранското дружество, според OFAC.

OFAC заяви, че висшите мениджъри на 3M Gulf „умишлено са нарушили“ законите за санкции и че други служители са били „безразсъдни при справянето“ с продажбите.

„Тези служители са имали причина да знаят, че тези продажби ще нарушат санкциите на САЩ, но са пренебрегнали достатъчно доказателства, които биха ги предупредили за този факт“, пише OFAC.

3M доброволно разкри очевидните нарушения, след като установи, че продажбата не е била разрешена, според OFAC. Тя каза, че е уволнила или порицала участващите „виновни“ служители, наела е нов търговски съветник, преработила е обученията за санкции и е спряла да прави бизнес с германския дистрибутор.

През юни 3M се съгласи да плати до 10,3 милиарда долара за 13 години за финансиране на обществени доставчици на вода в Съединените щати, които са открили токсични „вечни химикали“ в питейната вода.

3M е изправен пред хиляди съдебни дела през последните две десетилетия за производството си на продукти, съдържащи полифлуороалкилови и перфлуороалкилови вещества (PFAS), които са открити в стотици домакински продукти.

3M каза, че споразумението за много милиарди долари за PFAS не е признаване на отговорност.

Няколко месеца по-късно, през август, компанията се съгласи да плати 6 милиарда долара за разрешаване на около 300 000 съдебни дела, в които се твърди, че производствената компания е доставяла дефектни бойни тапи за уши на военните, които са довели до значителни наранявания, като загуба на слуха.

3M също така каза, чеспоразумението й за тапи за уши не е признаване на отговорност.

Саманта Делуя и Джордан Валински от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР