''За суаповата линия аз мисля, че доста неща се казаха.

...
''За суаповата линия аз мисля, че доста неща се казаха.
Коментари Харесай

Проф. Даниела Бобева пред ФАКТИ: Досега България не беше желана в еврозоната

''За суаповата линия аз мисля, че много неща се споделиха. Според мен нямаше потребност от такава суапова линия, тя не носи позитиви, те пазарите реагираха незабавно отрицателно. Чудеха се какво толкоз се случва с нашата фискална политика, въобще със положението на стопанската система, че се постанова да взимаме такава кредитна линия. Страхът е значителен. Очевидно министърът на финансите се тормози, мисля, че повече в сравнение с би трябвало да се тормози, и реши да се ресурси, по този начин да се каже, с такава кредитна линия. Но тя не е безусловно никакво постижение на никой, хърватите преди нас взеха тази линия. Това е обичайната процедура на ЕЦБ, тъй че нищо толкоз положително няма. Напротив, пазарите, както споделих, реагираха негативно'', това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ някогашният вицепремиер на България в държавното управление на Пламен Орешарски - проф. Даниела Бобева.

''Не бих могла да разясня диалога сред премиера и Кристалина Георгиева. Това, с което се занимаваме в последно време, е да обясняваме какво е имал поради министър председателят. Например, той сподели, че ние в края на април ще подадем кандидатурата си за участието, присъединението на нашата валута към валутния механизъм (ERM II). Но такова нещо няма. Всъщност напълно други са нещата. Тоест, ние първо трябваше да докладваме дали сме изпълнили всички условия, свързани с приобщаването към така наречен ''тясно сътрудничество''. Ние до момента в никакъв случай не сме кандидатствали публично за присъединение към валутния механизъм (ERM II) и към момента не сме го създали. Много е странна процедурата там. Когато имаш единодушие, когато имаш консенсус сред страните и институциите, от които зависи ''ERM II'', тогава се подава, и то не молба. Непрекъснато слушам, че се приказва за молба. Ние никому не се молим, т.е това е заявление за желание за присъединение. След което вземат решение страните, които са в еврозоната, Дания, която е във валутния механизъм, Европейската централна банка. Разбира се, че този развой е конфиденциален, ние ще разберем в някой петък. Петък като затворят пазарите, тогава се случват тези неща. Като цяло процедурата е много конфиденциална. Но това, което би трябвало да кажем занапред е, че ние не сме, най-малко доколкото аз знам, не сме подавали публично декларация за присъединение към валутен механизъм. Просто сме уведомили за всички ограничения, които се желаеха от нас, че са изпълнени. И в този момент ми е доста забавно, в случай, че всички ограничения са изпълнени - по какъв начин ще ни откажат? Защото те ни отхвърлят от 2004 година до момента. Непрекъснато, с разнообразни мотиви, с разнообразни причини се отхвърля. Въпреки че те нямат право на това'', разяснява Бобева процеса по присъединение на България към еврозоната.

На въпрос има ли връзка сред суаповата линия и еврозоната, проф. Бобева отговори по този начин: ''Никаква връзка няма, безусловно никаква връзка. Изглежда на министър-председателя му се желае да изпрати хубави вести, положителни вести по отношение на процеса, тъй като в действителност този развой се проточи доста. България е третирана неравноправно, неравностойно към останалите страни, които към този момент са в еврозоната. Ние се съгласихме на такива взаимни отстъпки, които мисля, че след време много ще съжаляваме за това, че сме съгласили непременно. Най-вече влизането в механизма на ''тясно сътрудничество''. Това е интервал, в който нашите системи и банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка, тя ще лишава и дава лицензи, тя ще прави наставления и всичко останало. А ние ще бъдем фенове на това, тъй като България няма да има глас.''
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР