''Винаги съм се борил срещу частните колекции. Имам много статии

...
''Винаги съм се борил срещу частните колекции. Имам много статии
Коментари Харесай

Иван Петрински пред ФАКТИ: Голяма част от колекцията на Божков е добита чрез заплахи

''Винаги съм се борил против частните сбирки. Имам доста публикации написани по този въпрос, излизал съм доста постоянно в медиите против това, още откакто Конституционният съд 2006 година, в късната есен, отстрани едни преходни разпореждания и откри необятно вратата за плячкосване на българското културно-историческо завещание. Още тогава беше ясно кой от властимащите е по отношение на колекционерите. Те мощно натискаха (бел. ред. колекционерите) и съумяха да си купят закон, напазаруваха си министри и зам.-министри. В късната есен на 2006 година бяха отстранени преходни разпореждания към Закона за културното завещание, което на процедура откри пътя към разграбването на националното ни историческо завещание посредством основаването и узаконяването на незаконно добити частни сбирки.'', това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ археологът Иван Петрински.

''От 3000, може би има 10 предмета, които в действителност са купени. Останалото е добито посредством закани, по незаконен метод. Не бих могъл да подсигурявам за това, че е правилно, само че до нас стигат, ние работим с хората в страната, в случай че не друго... приказки, клюки... става въпрос за съществени закононарушения, за най-тежките закононарушения в Наказателния кодекс'', разяснява Иван Петрински сбирката на предприемача Васил Божков, която в този момент се изземва от страната.

''Основната част от тази сбирка, особено приказваме в този момент за тези 3000 предмета на Васил Божков, тя е от нашите земи, тя е добита по незаконен метод, част от тези предмети са опръскани с кръв, само че те бяха легализирани. Сега на какво съображение ще му ги вземат? Тя страната му сподели: не ни интересува ти от кое място си ги взел, тъй като това е решението на Конституционния съд, има частна благосъстоятелност, ползвай се от тях'', добави археологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР