''Реалната оценка се вижда от числата, ние не се хвалим.

...
''Реалната оценка се вижда от числата, ние не се хвалим.
Коментари Харесай

Здравният министър: 11-ти сме по смъртност в света, доволни сме от резултатите

''Реалната оценка се вижда от числата, ние не се хвалим. Намираме се на 27-о място по заболеваемост в света, по смъртност на 11-то. Доволни сме от резултатите. Считаме, че последователното разхлабване на ограниченията е верният път. Не мисля, че част от пандемията ни убягва. Постижението се дължи на напъните на извънредно доста сестри и лекари в България''. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов в предаването ''Панорама'' по Българска национална телевизия.

''В България случаите на английския вариант на COVID-19 са 33. Болни от южноафриканския вариант не сме открили. Случаите на английския вариант нямат връзка между тях, по тази причина вършим дребни и деликатни стъпки за разпределяне на ограниченията. Не вземаме прибързани и прочувствени решения'', разкри той.

По думите му, тестванията на множеството от българските учители са негативни.

''Разбирам терзанията на ресторантьорите, само че най-съществен е животът на хората. Не сме подготвени да стартираме още веднъж да губим човешки животи. Изразявам почитание към заетите в сектора. Ако изтървем каишката на вируса, заболеваемостта ще бъде по-страшна от преди “, предизвести министърът на опазването на здравето и добави, че е провел няколко срещи и отварянето на заведенията не може да бъде вкупом с всички останали сектори.

Министърът разяснява и обстановката, която се развихри с Ицо Хазарта преди дни:

" Той повече от всички схваща основанията ни. Ние с него си разменихме смс-си. От неговия отговор аз разбрах, че той е един извънредно добър български създател и стойностен човек ", сподели проф. Агнелов.

" Нямаме мотив за терзания във връзка с имунизацията на територията на България. Заложили сме на трите типа ваксини, заложили сме тяхното идване в страната да бъде синхронно, когато те бъдат регистрирани. Така през февруари българските жители ще могат да избират от коя ваксина желаят да се имунизират. Именно поради това дублирам - българските жители би трябвало да са здрави, не излекувани, с цел да победим това заболяване. Първата доставка на имунизацията от Оксфорд, по предварителни данни, ще е на 7 февруари. Тази ваксина може да се употребява от жители до 65-годишна възраст ", разясни здравният министър.

А на въпрос дали счита да влиза в политиката, проф. Ангелов отговори по този начин: " Министър на опазването на здравето съм, желая да преведем българския народ през тази рецесия. Все още такива диалози не са водени с мен. Имаме подготвеност за имунизациите и за изборите.

''Ваксинирането не е надпреварване, а е доста дълъг маратон, няма значение по какъв начин бягаме първоначално. На среща през днешния ден се взе решение да се поправя първата версия на имунизационния проект по този начин, че в трета фаза да бъдат включени всички представители на комисията, които желаят да бъдат ваксинирани'', съобщи още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР