387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци,

...
387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци,
Коментари Харесай

Близо 390 хил. лв. е искът срещу Столична община за ремонта на Графа

387 059,75 лв. е цената на груповия иск на търговци, опериращи по протежението на ул. „ Граф Игнатиев ”. Днес, 10 май 2019 година, искът против Столична община бе импортиран в Софийски градски съд. От желаната сума 364 182,76 лв. са за пропуснати изгоди, а 22 876,96 са за претърпени вреди, оповестиха от съдружие " Справедливост за всички ".
В претекстовете към желае особено са подчертани следните:
Никъде в документите по осъществяване на публичната поръчка за ремонта на ул. „ Граф Игнатиев ” Столична община не е отчела, че това е регион с търговски обекти и не е поискала от претендентите да се съобразят с този факт. Не е регистрирано съществуването на 300 търговски обекта по продължение на сектора в ремонт. Единствените критерии на общината са свързани с „ локалното население ”, както то е наречено в публичната поръчка. Именно по тази причина и е разрешено всички обекти да бъдат сложени в неспособност да работят през целия интервал на ремонта.
Затварянето на целия периметър на ремонта за целия интервал от време на ремонта (в началото 300 дни, а към сегашния миг повече от година) е направено само и единствено за улеснение на фирмите-изпълнители и слага търговците по улицата в неспособност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи незнайно по кое време, и вредите върху комерсиалните обекти там надвишават и най-песимистичните упования. Такива точки са площад „ Гарибалди “ и площад „ Славейков “.
От самото начало на ремонта Общината позволява по цялото продължение на улицата и на броени сантиметри от входовете на комерсиалните обекти да се слагат железни ограждения и по тях надписи и сигнализация, че прекосяването е допустимо единствено за живущи в района. В този голям отцепен периметър обаче допълнително от времето изобщо не се е работило, което е потвърдено с многочислени свидетелски показания на чиновници в обектите и на живущи в района.
През цялото време на ремонта Столична община дава погрешни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва опцията на последните да създадат смислени бизнеспланове за оцеляване при тези условия. На единствената публична среща сред общината с търговците (разполагаме с цялостен запис) се оповестяват голям брой погрешни данни, а обещаното за септември отваряне на трамвайното трасе беше „ преобещано “ за октомври. В последна сметка придвижването на трамвая бе възобновено на 30 декември.
Без съществуване на каквито и да било форсмажорни условия, Столична община удължи периода на ремонта с още 89 дни, което нанася спомагателни загуби на бизнеса в района.
Това са единствено част от обстоятелствата, свързани с желае на търговците.
Въпреки тези обстоятелства търговците в региона претендират за обективни компенсации единствено за 6 месечен интервал от време, приемайки останалите 6 месеца за обективно нужни за реализирането на този огромен ремонт (въпреки че във всяка настрана взета точка от ремонта дейностите на се били по продължителни от 30 дни).
Съдебното дело се води от името на основаното особено за задачата съдружие „ Справедливост за всички в България ”, което е категорично упълномощено от всеки един от участващите в желае да го съставлява.
Сдружението е изработило и специфична методика за отчитане на пропуснатите изгоди и породени вреди.
В желае до този миг са включени 13 търговци заради лимитираните благоприятни условия на сдружението да поеме по-големи суми за правосъдни разноски, само че той остава отворен, като в него могат да се причисляват в допълнение търговци в хода на делото, като поемат своя дял от правосъдните разходи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР