387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци,

...
387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци,
Коментари Харесай

Делото срещу Столична община за ремонта на ”Графа” е факт

387 059,75 лв. е цената на груповия иск на търговци, опериращи по протежението на ул. „ Граф Игнатиев ”. Днес, 10 май 2019 година, искът против Столична община бе импортиран в Софийски градски съд. От желаната сума 364 182,76 лв. са за пропуснати изгоди, а 22 876,96 са за претърпени вреди., пишат от Сдружение ”Справедливост за всички ”.
От сдружението показват и претекстовете към желае:

Никъде в документите по осъществяване на публичната поръчка за ремонта на ул. „ Граф Игнатиев” Столична община не е отчела, че това е регион с търговски обекти и не е поискала от претендентите да се съобразят с този факт. Не е регистрирано съществуването на 300 търговски обекта по продължение на сектора в ремонт. Единствените критерии на общината са свързани с „ локалното население”, както то е наречено в публичната поръчка. Именно по тази причина и е разрешено всички обекти да бъдат сложени в неспособност да работят през целия интервал на ремонта.

Затварянето на целия периметър на ремонта за целия интервал от време на ремонта (в началото 300 дни, а към сегашния миг повече от година) е направено само и единствено за улеснение на фирмите-изпълнители и слага търговците по улицата в неспособност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи незнайно по кое време, и вредите върху комерсиалните обекти там надвишават и най-песимистичните упования. Такива точки са площад „ Гарибалди “ и площад „ Славейков “.

От самото начало на ремонта Общината позволява по цялото продължение на улицата и на броени сантиметри от входовете на комерсиалните обекти да се слагат железни ограждения и по тях надписи и сигнализация, че прекосяването е допустимо единствено за живущи в района. В този голям отцепен периметър обаче допълнително от времето изобщо не се е работило, което е потвърдено с многочислени свидетелски показания на чиновници в обектите и на живущи в района.

През цялото време на ремонта Столична община дава погрешни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва опцията на последните да създадат смислени бизнеспланове за оцеляване при тези условия. На единствената публична среща сред общината с търговците (разполагаме с цялостен запис) се оповестяват голям брой погрешни данни, а обещаното за септември отваряне на трамвайното трасе беше „ преобещано “ за октомври. В последна сметка придвижването на трамвая бе възобновено на 30 декември.

Без съществуване на каквито и да било форсмажорни условия, Столична община удължи периода на ремонта с още 89 дни, което нанася спомагателни загуби на бизнеса в района.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР