38% от придвижването в София е от и до работните

...
38% от придвижването в София е от и до работните
Коментари Харесай

„Диалози за София”: Визия за бизнес зоните и мобилността в София обсъдиха участниците в първото издание на дискусията


38% от напредването в София е от и до работните места, което го прави главен генератор на трафик в София. Това демонстрират данните по време на първото издание на серията от полемики " Диалози за София ", което беше отдадено на взаимосвързаността сред плануваните и осъществени бизнес зони и напредването в града. Събитието стартира с презентация на обработените от екипа на Визия за София данни по тематиките и продължи с полемика с присъединяване на арх. Здравко Здравков, основен проектант на Столична община, Евгени Крусев, заместник-кмет по направление „ Транспорт и транспортни комуникации” на Столична община, Таня Косева-Бошова - ръководител на Асоциацията на притежателите на бизнес здания,Юлиян Милев – основен финансов шеф и вицепрезидент финанси на Telus International Europe, и Виктор Чаушев - член на УС на съдружие “Градски превоз и инфраструктура”. Модератори на събитието бяха Форум Гражданско присъединяване, а в отворената дискусионна част взеха присъединяване представители на водещи цивилен организации и деятели от сферата на превоза, градската и околната среда, архитекти и представители на бизнеса, и жители.

Презентация на екип Визия заключи данни за връзките сред огромните офис здания и напредването и показа карти на концентрацията на капиталови планове за бизнес здания, както и на подвижността и най-натоварените кръстовища, линии на наземния градски превоз. От направените разбори стана ясно, че по данни на Плана за устойчива градска подвижност 38% от напредването в София е от и до работните места, което го прави главен генератор на трафик в София. Картата на бизнес постройките сподели, че вложенията се осъществят на местоположения с комфортен достъп, само че и наоколо по подобаваща работна ръка.

На база показаните данни, специалистите на екип Визия Калоян Карамитов и Ина Вълканова изведоха тезите, че бизнес зони се развиват най-вече в региони в разнороден транспортен достъп и в смесени многофункционални зони (СМФ), които имат комфортен достъп, само че и са наоколо до профилиран човешки ресурс; че разреждането на пиковата натовареност в София е допустимо посредством целенасочени транспортни политики на фирмите за по-малко авто трафик; както и че за ефикасното дълготрайно обмисляне на града са нужни качествени данни, които би трябвало да се набират посредством регулярни проучвания на трафика и локализацията на капиталовите планове.

„ Картата на локациите на бизнеса от последните години следва бул. Цариградско шосе и бул. България. Въпреки метрото, не се развива централната зона към бул. Тодор Александров, и в северните региони на града, също няма огромни бизнес здания. С общинско дружество Софпроект работим по функционален разбор на града. След деликатен разбор би трябвало да създадем принадлежности за стимулиране на основаването на същински многофункционални зони, както и за мултифункционалност освен на зоните, само че и отвесно - на постройките.”, разяснява Здравко Здравков, основен проектант на Столична община.

Като представител на един от огромните работодатели в столицата с опит от офиси на разнообразни местоположения в града Юлиян Милев от Telus International Europe описа, че с изключение на налично местонахождение и комфортен достъп, основното при избор на място за инвестиция или наем е местоположението да е фактор за привличане и задържане на подобаващи чиновници. Той показа опита на компанията, която регулярно търси младежи и избира място наоколо до университети. Само шест месеца след промяна на офиса с по-централна локация, компанията е записала двойно понижаване на текучеството, а дълготрайната им политика е за стимулиране на използването на градски превоз от страна на чиновниците.

Заместник-кметът по превоза Евгени Крусев уточни, че мисленето за достъпността стартира от стадия на планиране на всяка постройка и са нужни доста предварителни разбори от страна на бизнеса преди реализация на инвестицията, както и стимулиране на устойчивите способи за напредване по-късно. Като ръководител на Асоциацията на притежателите на бизнес здания, Таня Косева-Бошова уточни, че вършат доста вложения в паркоместа, даже и в душове и кабини за преобличане за колоездачите, само че метрото е водещ фактор и сега няма вложител, който би избрал регион, надалеч от планувана спирка на метрото. Според Виктор Чаушев от съдружие “Градски превоз и инфраструктура” вложенията в по-добра подвижност би трябвало да са сложни, само че първо би трябвало да се основат такива транспортни връзки, които могат да “свалят” доста огромен брой хора от персоналните коли. Според него, времето за идване е по-важно от комфорта на напредване и това може да е факторът, който да помогне на градския превоз да стане главно средство за напредване в София.

В последвалата отворена полемика с въпроси, мнения и оферти се включиха над 30 специалисти и деятели от публиката, чиито оферти ще бъдат обработени и показани от екипа на Визия за София. Събитието беше излъчено онлайн във Фейсбук страницата на самодейността, където и непряко присъстващите жители можеха да задават своите въпроси и да изкажат мнение по обсъжданите тези. Дискусията беше модерирана от Ива Таралежкова и Диaна Андреева от Форум Гражданско Участие - мрежа от цивилен организации от цялата страна, която предизвиква съдействието сред Неправителствени организации, жителите и локалните и национални институции и работи за структурирано гражданско присъединяване във вземането на решения и формулирането на политики.

“Диалози за София” е поредност от полемики по значими за Столична община тематики, които се организират в като част от процеса по основаване на споделена и дълготрайна тактика за развиване на града Визия за София. Диалози за София се провежда взаимно с Форум Гражданско Участие с поддръжката на стратегия Европа 2018 на Столична община. Диалозите целят да покажат смисъла на взаимовръзките сред разнообразни трендове и градоустройствени практики в града, да показват обобщението на наличните данни, и да провокират и модерират осведомен разговор, въвличайки представители на разнообразни заинтригувани страни, и събирайки разнообразни отзиви в търсенето на консенсус и най-ефективни практики и стратегически решения. Първите тематики на “Диалози за София”, които ще бъдат разисквани в тяхната взаимосвързаност, са “Небостъргачи и придвижване”.

Форум Гражданско Участие е мрежа от цивилен организации от цялата страна. Насърчава съдействието сред Неправителствени организации, жителите и локалните и национални институции и работи за структурирано гражданско присъединяване във вземането на решения и формулирането на политики

Визия за София е самодейност за основаване на споделена и дълготрайна тактика за развиване на София и крайградските територии. Проектът има упоритостта да опише града, в който желаеме да живеем и да усъвършенства метода на градско обмисляне, като включи още при започване на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които вземат участие в основаването на общото бъдеще на София: общински управляващи, неправителствени организации, вложители, откриватели, специалисти и жители. Задачи на Визията са разбор на моментното положение на София и основаването на механизми за стабилно взаимоотношение сред заинтригуваните страни и идентифициране на споделени цели. Проектът е самодейност на Столична община и ще послужи за основа на всички бъдещи тактики за развиване на града до 2050.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР