38 нови терапии искат да се заплащат от НЗОК. За

...
38 нови терапии искат да се заплащат от НЗОК. За
Коментари Харесай

38 нови терапии искат да се заплащат от НЗОК


38 нови лечения желаят да се заплащат от НЗОК. За реимбурсиране от идната година в България
аплайват 38 новаторски лечения.
Това сподели Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България по време на семинар, отдаден на достъпа до новите лечения, предава Българска телеграфна агенция.
Сред тях са медикаменти за лекуване на
множествена склероза, карцином на гърда, карцином на бял дроб, солидни тумори, В-едроклетъчен лимфом, мултиплен миелом, сърдечна непълнота и атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване, спинална мускулна недоразвитост, хиперхолестеролемия, улцерозен колит, депресивно разстройство, псориазис и други
Терапии, които са в развой на създаване,
са за болести на централната нервна система, против тумори, генни и клетъчни лечения, имунотерапии и други, добави Денев.
От позволените за приложимост в Европейски Съюз
160 нови лечения в интервала 2017 – 2020 година от началото на тази година у нас са налични посредством възнаграждение с обществени средства единствено 49 от тях, уточни още Денев. По думите му достъпът на пациентите до новаторски лечения е най-бърз в Германия – 133 дни, а в България този период е 764 дни.
Недостатъчният бюджет за медикаменти
и повишаването на отстъпките, които фармацевтичните компании дават на Националната здравноосигурителна каса
водят до утежняване на достъпа
до медикаменти и отдръпване на компании от България, сподели още Денев. По думите му в България би трябвало да се вкара формула за установяване на годишния бюджет за медикаменти.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР