38-годишна жена от Горна Оряховица оцеля, след като изпи смъртоносен

...
38-годишна жена от Горна Оряховица оцеля, след като изпи смъртоносен
Коментари Харесай

Спасиха жена от Горна Оряховица, изпила близо половин литър антифриз

38-годишна жена от Горна Оряховица оцеля, откакто изпи гибелен коктейл от 400 мл антифриз и антидепресанти, заяви " Борба ".

Тя пробвала да се токсини в петък, вследствие на което изпаднала в кома и в положение, несъвместимо с живота. Докарана е от околните си в амбулаторията на филиала за Спешна помощ в железничарския град, където попаднала на доктор Мирослав Йорданов. Медикът е прочут с това, че колкото и безнадеждни да са случаите, пред които е изправен, не се отхвърля да се бори за пациентите, и по тази причина бе отличен с премията " Достойните българи " през 2020 година Младият доктор прави и невъзможното, с цел да я стабилизира, и съумява да уговори мигновено превозване до УМБАЛ Плевен, където да продължат незабавно лекуване.

Пациентката била в меланхолия неотдавна и под влияние на отрицателните си мисли пробвала да се самоубие. Купила си туба с антифриз от бензиностанция и погълнала 400 мл от течността, както и цяла опаковка антидепресанти, включваща 30 таблетки. Първоначално е докарана в Спешна помощ Горна Оряховица, откъдето я транспортират до Спешно поделение на МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов ". Там обаче не постъпила за хоспитализация, тъй като отказала банкет в болничното заведение. Въпреки животозастраващото си положение се прибрала у дома. В резултат на отравянето обаче положението й предстоящо се влошило и получила извънредно тежки отклонения в виталните индикатори, изпаднала в дълбока кома, не реагирала на болежка, а дишането й станало незадълбочено. Така в събота фамилията й я води още веднъж във филиала в Горна Оряховица.

" Беше безжизнена. С тежки нарушавания в един от индикаторите - КАС (киселинно-алкохолно положение на организма). След включване на антидотно лекуване, терапия с кортикостероиди, кислородолечение и ред други лекарства доближи положение на отчасти стабилизиране. Обадих се на доцент Евгения Бързашка от Клиниката по токсикология в Плевен и пациентката бе превозена и призната за лекуване. Там е осъществена незабавна диализа с деен въглен и е настъпило възстановяване в положението ", описа доктор Йорданов.

Медикът посочи, че смъртоносната доза антифриз е 100 мл и дамата е оживяла по знамение. По информация на източници на " Борба " горнооряховчанката живее трети живот, тъй като това е вторият й опит за самоубийство.

А за доктор Йорданов това е следващ тежък случай, при който потвърждава професионализма си. Той съумя да върне към живота пациент след близо 2 часа клинична гибел, различен - със срязана бедрена артерия с трион, жена с пчела в ухото и доста други...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР