38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8 ...

38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8

38 мигранти спасени при тежка операция в Черно море край нос Шабла

38 души, измежду които 22-ма мъже, 8 дами и 8 деца, от които едно е кърмаче, представящи се за сирийци и афганистанци, бяха безвредно доведени до българския бряг от представители на Гранична полиция рано тази заран при комплицирана интервенция в Черно море, заяви Министерство на вътрешните работи.

 

В 6:25 часа посредством Информационната система за наблюдаване „ Синя граница “ е видян обект в региона източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са създали опит да се свържат с плавателния съд, само че отговор не е получен.
 
Незабавно натам е ориентиран гранично-полицейски транспортен съд и е изпратен ГПН от ГПУ-Каварна по брега за наблюдаване. В 10 часа гранично-полицейският транспортен съд е достигнал до лодката и проверяваща група се е трансферирала на борда, като там са открити 38 непознати жители, представящи се за сирийци и афганистанци. Поради неприятните метеорологични условия /силно вълнение/ и неспособност за прекачване на хората от лодката на граничния транспортен съд, граничарите са останали на борда, с цел да обезпечат сигурността на мигрантите по време на прехода до пристанище Каварна.

 

По време на интервенцията е поддържана връзка с Румънската брегова защита по отношение на провежданата сега Многоцелева морска интервенция „ Черно море 2022 “ в румънски и български води, координирана от Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

Източник: epicenter.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg