38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в ТурцияБрутният

...
38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в ТурцияБрутният
Коментари Харесай

ЕК С ПРОГНОЗА: БВП на България ще нарастне с 1,9% през тази година

38 288 заявки за гласоподаване в чужбина: Най-много в Турция
Брутният вътрешен артикул на България се чака да нарасне с 1,9% през 2024 година и да се форсира до 2,9% през 2025 година, демонстрират оповестените през днешния ден " Пролетни стопански прогнози " на Европейската комисия. Прогнозите съответстват с тези от зимния отчет на Европейска комисия, оповестен през февруари.

Вътрешното търсене ще остане главен мотор на икономическия напредък, макар че се чака закъснение на растежа на частното ползване, показва Европейска комисия. Очаква се износът да нарасне мощно след първото тримесечие на актуалната година в сходство с възобновяване на външното търсене, а вносът се чака да се възвърне, воден от вътрешното търсене.

Комисията предвижда закъснение на инфлация от 8,6% през 2023 година до 3,1% през тази и до 2,6% през 2025 година Безработицата ще стабилизира на равнището от 4,3% от 2023 година, преди да се намали до 4,0% през 2025 година

Европейска комисия планува бюджетният недостиг да доближи 2,8% от Брутният вътрешен продукт през тази и 2,9% през 2025 година, движен от разноските за пенсии и заплати. Държавният дълг пък се чака да нарасне до 24,6% от Брутният вътрешен продукт до 2025 година, откакто през тази година доближи 24,8% от Брутният вътрешен продукт.

Рисковете за фискалната вероятност на България към момента са ориентирани в низходяща посока, защото непрекъснатите нараствания на заплатите и пенсиите не са изцяло обезщетени от структурните ограничения след 2025 година

Краткосрочните индикатори демонстрират, че при започване на 2024 година износът на България е траял да се свива, а растежът на частното ползване се е забавил, само че след първото тримесечие на 2024 година се чака износът да се възвърне, воден от възобновяване на външното търсене. Предполага се, че растежът на потреблението ще се възвърне през остатъка от 2024 година и през идната година, подсилен от предстоящата към момента удобна обстановка на пазара на труда, до момента в който частните спестявания не престават да се усилват.

Европейска комисия чака вложенията да продължат да се уголемяват през прогнозния небосвод, поддържайки индустриалния потенциал. Очаква се вносът да се възвърне предвид на нормализираното струпване на ресурси и вносния съставен елемент на вложенията и потреблението.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР