37% от българите няма да почиват през лятото. Това става

...
37% от българите няма да почиват през лятото. Това става
Коментари Харесай

„Маркет линкс”: Близо 40% от българите не могат да си позволят лятна ваканция


37% от българите няма да почиват през лятото. Това излиза наяве от взаимното национално-представително изследване на bTV и „ Маркет линкс”, извършено измежду 1034 лица над 18 година, в интервала 23-30 юли по метода на прякото-лично изявление.

Според социолозите, тази наклонност е обвързвана с ниския обществения статус.

Близо половината от запитаните, които ще пътуват за лятната си почивка, са отбелязали, че ще го създадат в България, 9% са дали отговор, че избират Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

„ 9% не са малко, това са към 600 хиляди българи, по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които към този момент са били на отмора и тези, които занапред ще вървят. Разликата е естествена. Черноморието е главния избор на екскурзианта в България и това не е изненада”, разяснява социологът Добромир Живков.

Проучването демонстрира, че през последните години са се нараснали пътуванията на българите в чужбина.

„ Почиващите в Гърция са с доста характерен профил – главно от София, хора със междинни и по-високи приходи. За тях Гърция, даже географски, е толкоз близо, колкото и българското Черноморие”, добави социологът.

Нагласите на българите към нашето Черноморие демонстрират, че те са изострени във връзка с предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морските ни курорти е презастроено, 65% - че е нечисто и 45% - че е неприятно обслужването.

„ Имаме огромен репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат най-вече неприятни неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща извънредно негативно”, добави Живков.

По отношение на опциите за развлечение, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са съвсем равни, само че Гърция изпреварва страната ни по всички индикатори.

На въпрос: „ Ако нямате финансови ограничавания, къде бихте избрали да почивате?”, 24% дават отговор българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР