37 години след световния рекорд на Стефка Костадинова в скока

...
37 години след световния рекорд на Стефка Костадинова в скока
Коментари Харесай

Какви са реакциите, след като украинка подобри рекорда на

37 години след международния връх на Стефка Костадинова в скока на височина, той беше усъвършенстван. Новото върхово достижение от 210 см е на 22-годишната Ярослава Магучих.

„ Този връх е по силите точно на Магучих. Няма незаменими хора, няма незаменими върхове. Животът продължава и това потвърждава, че високият скок не е бил единствено 209, а 210, 211, 212 см ”, съобщи самата Стефка Костадинова пред NOVA.

Според треньора на българката – Николай Петров, самата Костадинова нееднократно е била покрай рекордните 210 см. Една от най-хубавите ѝ благоприятни условия се открива на Олимпийските игри в Атланта през 1996 година

Костадинова преодолява 205 см, което ѝ подсигурява олимпийска купа. „ Тя беше доста прочувствено задоволена от тази победа, това беше купата, която ѝ липсваше и като че ли нямаше към този момент силите да се активизира и концентрира за международен връх в това съревнование ”, споделя още треньорът.

По думите на Петров мощната конкуренцията е разрешила на Костадинова да стъпи на международния връх. И да остане там, въпреки че върхът ѝ постоянно е бил нападнат. „ Бланка Влашич с персонален резултат от 208 см, Мария Ласицкени също опита на няколко пъти, само че очевидно това е бил лимитът на техните благоприятни условия ”, споделя още той. До появяването на Магучих.

В българския ефир историческия скок разяснява спортният публицист Иван Чешанков. „ Още на 18 години тя сподели, че има необикновен гений, постигайки 204 см на тази възраст – международен връх за девойки, нещо, което и Стефка не е правила на тази възраст ”, показва журналистът.

Но добавя, че се усеща и възприятие на горест. „ Тъгата е по-скоро преобладаващото възприятие, тъй като това е връх освен не Стефка Костадинова, това е дисциплинираност, която е българска ”, споделя още Чешанков.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР