37 832 ученици в 13 области са били тествани в

...
37 832 ученици в 13 области са били тествани в
Коментари Харесай

Близо 38 хиляди ученици са тествани днес - 5 са положителните проби

37 832 възпитаници в 13 области са били тествани в класните стаи през днешния ден, съобщи на брифинг просветният министър Николай Денков. От тях 5 деца са дали позитивна проба - 2 в София, по 1 във Варна, Добрич и Пазарджик.

Тестван е и педагогическия личен състав. Общо 2 717 учители, от които 6-ма са дали позитивни проби - 3 във Варна, по една в Габрово, Добрич и София.

Тестовете са напревени и измежду непедагогическия личен състав - общо 1 507 чиновници, от които трима души са с позитивна проба - двама във Варна и 1 в София.

С установяването на тези позитивни проби, ние сме предотвратили заразяването на учениците и педагогическия личен състав, добави Денков.

Тестване на учениците в клас е нов метод да осигурим безвредна среда в учебно заведение, разяснява просветният министър. В процедурата са взели участие 3 549 доброволци, от които 3271 родители.

Няма наложителен ден, в който да се започва присъственото образование за всички учебни заведения. Стартирането на присъствения образователен развой ще стане едвам при осъществяването на три условия - налични тестове; единодушие на родителите за тестването на децата им - над 50 % за паралелка; учители, дружно с доброволци, които да тестват децата в дадената паралелка.

Здравното министерство е направило огромна поръчка за 1 милиона 460 хиляди проби, заяви министър Денков.

" Ако тези проби бъдат обезпечени в идващите дни, ние ще имаме проби за 1 месец. Системата би трябвало да се зареди. Ако няма проби, учениците още веднъж ще преминат към онлайн образование ", добави министърът.

Десетки хиляди възпитаници от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в учебно заведение през днешния ден. Техните родители се съгласиха те да бъдат изследвани с щадящи проби за COVID-19 два пъти в седмицата.

По-рано през днешния ден министерството получи нова пратка с 86 000 теста за COVID-19, която ще бъде разпределена в четири области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца. В взаимозависимост от деня, в който децата се върнат в клас, упованията са, че това количество проби ще стигне за интервал от една седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР