37 832 ученика са били тествани. От тях има 5

...
37 832 ученика са били тествани. От тях има 5
Коментари Харесай

Министър Денков: 5 ученика са дали положителни проби за COVID-19 от общо 37 832 тествани

" 37 832 ученика са били тествани. От тях има 5 позитивни проби- 2 в София, и по една във Варна, Добрич и Пазарджик ", съобщи просветителният министър проф. Николай Денков по отношение на тестването на учениците от 1 до 4 клас. 3509 са били доброволците, от които 3271 са родители, оповестяват от Нова телевизия.

2717 са тестваните учители, от които позитивните проби са 6. Според министъра тези позитивни проби са предпазили от заразяване останалите деца.

Доставени са спомагателни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени в Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

„ Цялата концепция е, че няма обединен ден за пускане на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – проби налични, родители, които са подготвени да им тестват децата, и учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е почнал през днешния ден, не е проблем. Това за нас е нов модел, който, в случай че проработи вярно, може да ни разреши да не връщаме децата в онлайн образование. Това зависи от метода, по който се осъществя самото тестване и до каква степен добросъвестно се извършва то”, изясни министър Денков.

Според него забавянето на тестванията от доставчика не е било предстоящо. Наличните проби ще стигнат за месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР