369 лева ще бъде официалната линия на бедност за 2021

...
369 лева ще бъде официалната линия на бедност за 2021
Коментари Харесай

Увеличават с шест лева линията на бедност през 2021 г.

" 369 лв. ще бъде формалната линия на беднотия за 2021 година. Проектът за публично разискване към този момент е качен в портала за публични съвещания, а полемики по него са вероятни до 12 септември.

За 2020 линията на беднотия е 363 лв., т.е. нарастването е с 6 лв. ", сподели в изявление за БГНЕС зам.-министърът на труда и обществената политика Султанка Петрова.

В още един план на държавно разпореждане – за методиката за установяване на линията на беднотия, се предлага общественият министър да има пълномощията да предлага размера на формалната линия на бедността съгласно опциите на бюджета.

Линията на беднотия регистрира потреблението на най-ниско доходните групи от популацията и показателят на цените на дребната по състав кошница.

„ Социално-икономическата обстановка ни изправи пред доста провокации, изключително след оповестяването на изключителното състояние през март, а това наложи да преосмислим обществените си цели. Това наложи да се добави линията на беднотия с 6 лв., или към 1.9% “, съобщи Петрова.

„ Извънредното състояние наложи промени в Методиката за установяване на линията на беднотия, и желая да подчертая, че не променяме методиката, а я допълваме тъкмо поради изключителната обстановка “, добави Петрова. Тя акцентира още, че министерството работи в цялостен синхрон със обществените сътрудници.

Допълнението към Методиката за установяване на линията на беднотия дава опция на министъра на труда и обществената политика при изключителната обстановка в страната да дефинира линията на беднотия в страната въз основата на всички социално-икономически индикатори. Заради извънредно динамичната обстановка съществена цел на общественото министерство е да се резервира салдото и да бъдат подкрепени всички уязвими групи от обществото.

До 2018 година линията на беднотия в страната се употребява когато се дефинират спомагателните средства, отпускани за Великден и Коледа на хората в пенсионна възраст. От 2019 година нещата се трансформираха и с приемането на Закона за хората с увреждания е записано, че тези уязвими групи хора получават финансова поддръжка от страната въз основата на линията на беднотия в страната. „ Тук бих желала с горделивост да кажа, че МТСП реализира отличен резултат, като взаимно със обществените сътрудници разработихме тази методика, която се дефинира по автоматизираната европейска система СИЛК. Това е огромно достижение, което не беше правено в страната, а за това благодаря на българското държавно управление – през 2019 година стана добър скок в размерите на линията на беднотия “, добави Петрова.

За второто тримесечие на 2020 година има спад от 9.8% на Брутният вътрешен продукт и няма по какъв начин да не се съобразим с това, тъй като този спад е от равнищата на 2017 година, когато линията на беднотия е била 314 лева „ Няма по какъв начин да си позволим да се върнем на тези равнища, по тази причина допълнихме Методиката за линията на беднотия, с цел да може да дадем опция на министъра да дефинира каква да е тази линия в тази икономическа обстановка. Промяната се постанова и по още една причина – проучванията на Европейската система СИЛК се регистрират на две години – през месец април излязоха данните за 2018 година, които са напълно разнообразни от днешната обстановка “, акцентира зам.-министърът.

Всички, които имат предпочитание да дадат своите оферти, могат да го създадат в този момент, прикани Петрова и добави, че министерството е отворено за разговор.

Предложенията за смяна в Методиката, определяща Линията на беднотия, ще бъдат прегледани в разговор със обществените сътрудници, както и на съвещание на НСТС. „ Ще се съобразим с всички градивни оферти. След нарастването ще бъдат обхванати по Закона за хората с увреждания над 670 хиляди, както и огромна група пенсионери според от приходите им “, добави зам.-министърът.

Бюджетът, нужен за увеличението на линията на беднотия занапред ще се пресмята, като сега специалистите на министерството приготвят финансовата аргументация за предлагането си.

От общественото министерство чакат предложенията да бъдат признати и на съвещание на Министерския съвет.

„ Надявам се, че до края на септември измененията ще бъдат разисквани и признати, като в края на идващия месец се надявам новата линия на беднотия да бъде реалност “, приключи зам.-министърът на труда и обществената политика.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР