366 случая на трафик на хора са регистрирани у нас

...
366 случая на трафик на хора са регистрирани у нас
Коментари Харесай

366 жертви на трафик у нас за половин година

366 случая на трафик на хора са регистрирани у нас за първата половина на тази година. 319 от пострадалите са дами, а измежду мъжете има и 4 малолетни момчета. Данните заяви Петя Атанасова, ръководител на съдружие „Младежка самодейност за стабилно развитие“ по време на разширено съвещание на Местната комисия за битка с трафика на хора във Варна.

Две трети от потърпевшите са били обект на полова употреба, 44 – на трудова, 14 са били безусловно държани като крепостни от работодатели, наели ги като домашни прислужници. Регистрирани са и 73 случая на трафик на бременни за незаконна продажба на новородените им зад граница. Нито един от тях не е във Варна. В морския град обаче са налице случаи на импорт на бели робини от Румъния и Украйна, подмамени с подправени обещания за брак. Множат се и жертвите с увреждания, които са подложени на най-бруталната полова употреба, изясни Ани Николова, ръководител на фондация „SOS фамилии в риск“.

Според нея нарушителите предпочитали дами с умствени увреждания, защото те не могат да бъдат пълноценни очевидци при един предстоящ правосъден развой. Затова занимаващите се с незаконния бизнес постоянно ходели на лов в обществените домове и даже в спешните центрове. Набирали жертви посредством дами емисари, които първо се сприятелявали с евентуалната жертва. Сред най-уязвимите рискови групи, съгласно Николова, са и невръстните майки, тъй като елементарно падали в клопката след ухажване. Трафикантите са съперници на психолозите и битката с тях изисква координираните старания на доста институции и неправителствени организации, безапелационни бяха участниците в комисията.

Във Варна от началото на тази година тече пилотно образование на експерти за идентификация на жертви на трафик на хора. Дотук курсовете са изкарали 150 обществени служащи, снабдители на обществени услуги, служители на реда, учители, медсестри, лекари, психолози и 50 доброволци от градския предпазен клуб. Освен да познават нормативната уредба, те се срещат и с профила на жертвите. Най-често това са лица с невисок обществен статус, израсли в обществени домове или в фамилии с домашно принуждение, сочи практиката на експертите във Варна.

Петя Атанасова и Ани Николова бяха безапелационни, че битката с трафика на хора изисква синхрон в работата на институциите и неправителствения бранш.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР