366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у

...
366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у
Коментари Харесай

БАБХ алармира: Отровен германски салам в магазините у нас

366 кг отровни салами, импорт от Германия са засечени у нас, сигнализираха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Това е станало допустимо откакто е била получена нотификация по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи на Европейската комисия (RASFF) за зародила хранителна зараза в Германия. 

Заразяването с рисковата бактерия Listeria monocytogenes е лишило живота на трима души в Германия и е породено от месни артикули на компания Wilke. Няколко десетки души са постъпили в болница поради хранително отравяне, породено от бактерията във въпросните салами. В една от огромните търговски вериги в България са били публикувани артикули на Wilke, от типовете: Салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг, прецизираха от БАБХ. 

Незабавно са осъществени инспекции в централния склад на компанията адресат и във всички магазини от комерсиалната верига в страната. Наличните количества са спрени от реализация и са ориентирани за заличаване. Според немското издание FOKUS компанията Wilkeе е открила бактерията, само че е крила за това, което тя може да провокира. 

Въпросната верига е МЕТРО Кеш енд Кери България, откъдето пуснаха известие, че изтеглят като защитна мярка опаковки с марката 200145 1КГ САЛАМ ПИКАНТЕН СЛАЙС METRO CHEF.

" Причината е евентуално съществуване на Listeria monocytogenes извън законово откритите правила за този артикул. МЕТРО постоянно отдава извънредно значение на здравето и сигурността на своите клиенти и макар, че сега към момента нямаме резултати от лабораторни проби за съответното наличие, решаваме да предприемем тази защитна стъпка неотложно. Затова общително Ви приканваме при положение, че сте закупили продукта, да не го консумирате и по опция да го върнете в комфортен за Вас МЕТРО магазин. 

Ако препродавате продукта, Ви молим да информирате също своите партньори/клиенти. Ние ще възстановим изцяло заплатената от Вас сума за закупеното количество, като, апелирам, свържете се с някой от нашите магазини до 31.10.2019 година

Извиняваме се за породеното стеснение и Ви благодарим авансово за оказаното подпомагане ", написа в известието на МЕТРО.

Медиите в Германия настояват, че артикули на Wilke са продавани на повече от 200 компании в Европейски Съюз.  Между тях са и 3 известни търговски вериги. 

Срещу ръководещия шеф на компанията тече Wilke следствие за ликвидиране заради немарливост. Фалиралият производител на месни произведения е продавал артикули под 13 разнообразни марки в 21 страни от Европейски Съюз, както и в няколко други държавни отвън Общността.

Определени варианти Listeria monocytogenes могат да доближат до сърцето и да доведат до съществени или мъчно лечими сърдечни инфекции. Около 10% от сериозните инфекции, породени от листерии, протичат като сложни за лекуване сърдечни инфекции с повече от една трета смъртни случаи, сочат проучвания на заразани пациенти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР