3600 химически вещества и субстанции попадат в тялото ни през

...
3600 химически вещества и субстанции попадат в тялото ни през
Коментари Харесай

Може ли стъклото да замени пластмасата в опаковането на продукти?

3600 химически субстанции и вещества попадат в тялото ни през опаковките на храните и съдовете, в които се подготвят. Това демонстрира проучване на норвежкия университет за просвета и технологии в Трондхайм.

Поне 79 от тези субстанции са рискови за човешкия организъм. Има вид те да не попадат в телата ни - повече надзор от управляващите и потребление на стъклото като опция на пластмасата.

Изследването на университета в Трондхайм демонстрира, че огромно количество химикали попадат в чиниите ни невидимо и подло. Освен външни замърсители, главните субстанции са от групата на фталатите и бисфенолите. Открити са в кожата, кръвта, плазмата.



" Когато готвите, част от субстанциите попадат в храната. Не става дума за огромни количества, само че в случай че се употребява постоянно, действително си вкарваме перфлуороалкилни и полифлуороалкилни вещества всекидневно ", споделя Матйо Бен Браам, химик.

Перфлуороалкил и полифлуороалкил се намират в съвсем всяка пластмасова опаковка или найлонов плик, в посудата за готвене. Норвежките учени са изброили 3601 субстанции, като 79 от тях са изключително рискови за човешкия организъм. Проучването е първото, което прави връзка сред химикалите в опаковки и съдове и съществуването им в човешкото тяло. Има ли решение казусът?

" Властите ще би трябвало да проявят малко кураж и да приканят производителите за понижат количеството на молекулите на нездравословните субстанции в опаковките си, които в последна сметка се покадат в храната. Това ще ни разреши да ги направляваме по-лесно ", изясни Камил Дориоз, деятел от програмата " Контрол на храната ".



По-строгите регулации отчасти биха повлияли, само че потребните ходове за елементарния консуматор не са доста. Един от тях е потреблението на стъклен амбалаж. Което е и опция за понижаване на генерирането на боклуци.

Този магазин край френския град Тулуза предлага всичко в буркани. Равиоли, бадеми, даже многолистно тесто - всичко е в стъклена опаковка за многократна приложимост.

" Амбицията ни е да покажем силата на потреблението без боклуци. Да убедим хората, че то е освен допустимо, е по-просто, по-достъпно и по-практично ", споделя Саломе Жеро, съосновател на " стъкления " магазин.



В първия магазин, където настояват, че не генерират боклуци, оферират отстъпка на всеки, който върне употребяваните стъклени буркани. Клиентите се предизвикват и сами да носят стъклен амбалаж, в който да пазарят.

" Фактът, че клиент купува бисквити в опаковки за многократна приложимост, значи 75% по-малко запаси. А това значи резултат и успеваемост. И колкото повече се стремим всеки детайл от веригата да е без боклуци, толкоз по-голям е резултатът ", уточни Пиер Жеро-Лириа, съосновател на " стъкления " магазин.

Силата е в дребните стъпки, споделят притежателите на " стъкления " магазин. Надеждата им е освен да се мисли за запазване на природата, а както стана ясно - по-малкото потребление на пластмаса значи и по-здраво човечество.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР