360 начинаещи учители получават подкрепа от наставници по проекта “Novice

...
360 начинаещи учители получават подкрепа от наставници по проекта “Novice
Коментари Харесай

360 начинаещи учители получават наставници по проект

360 начинаещи учители получават поддръжка от наставници по плана “Novice Educator Support and Training /NEST/, финансиран по стратегия „ Еразъм+ “, оповестиха от МОН за Moreto.net.

Менторите са специалисти, отговарящи за разнообразни предметни области в районни ръководства на образованието, а  учителите, с които работят, преподават образователни предмети в разнообразни степени на учебното обучение. Благодарение на поддръжката начинаещите учители получават насоки по какъв начин по-добре да структурират преподаването си и съумяват да откриват кои техники работят най-добре при техните възпитаници.

Целта на NEST е да вкара нов метод, който се основава на обучителна стратегия за ментори на учители с до пет години опит в системата на образованието. В дълготраен проект това би подкрепило задържането на повече учители в системата на учебното обучение. По програмата специалистите получават умения по какъв начин да бъдат ефикасни наставници на начинаещите учители, като в образованията им, на фокус са сложени тактики за поддръжка на учители, които попадат обстановки, свързани с решение на спорове сред учениците, случаи на експанзия и работа с деца в риск от отпадане.

От стартирането на плана през 2021 година до в този момент в България са подготвени 60 специалисти от 14 районни ръководства на образованието. Всеки един от наставниците работи с трима учители в границите на две образователни години.

Проектът се осъществя в шест страни - България, Австрия, Белгия, Румъния, Испания, Англия. Партньори в осъществяването на национално равнище са Министерство на образованието и науката, Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ и фондация „ Заедно в час “. Изследователски екип от Университета Дуйсбург-Есен, Германия прави оценка резултатите от работата на наставниците и начинаещите учители. До момента междинните изследвания демонстрират, че 95% от специалистите, участници в програмата считат, че с помощта на образованието се усещат по уверени в работата си като наставници.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР