36 вече са евтаназираните заради новото огнище на африканска чума

...
36 вече са евтаназираните заради новото огнище на африканска чума
Коментари Харесай

36 свине вече са умъртвени заради африканската чума в Плевенско

36 към този момент са евтаназираните поради новото огнище на африканска чума животни в Плевенско, заяви министърът на земеделието Десислава Танева.


Обмисляме вероятен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтаназирани животните, да получат несъмнено обезщетение, съобщи още Танева.

Африканската чума по свинете е рисково заболяване и доста бързо разпространяващо се, даже и по машинален метод. Лечение за него няма. Ваксина няма. Икономическите загуби са големи. Единственото позитивно нещо е, че не е рисково за хората, само че те са преносители на вируса “, посочи Танева.

Африканската чума влиза в Европа през 2014 година, а у нас за първи път е открито през 2018 година В прилежаща Румъния има над 1100 огнища на заболяването и умъртвени над 250 000 прасета, което е довело до големи стопански загуби за фермите.

„ Единственият метод да опазим нашето индустриално и фамилно свиневъдство е да бъдем прецизни в осъществяването в предварителната защита “, безапелационна е Танева.

Следващия понеделник в земеделското министерство на среща са поканени регионалните шефове от Северна България, специалисти от БАБХ и шефовете на горските предприятия, с цел да бъдат обсъждани нужните ограничения за справяне с заболяването.
 Потвърдено е второ огнище на Африканска чума по свинете Потвърдено е второ огнище на Африканска чума по свинете
Българската организация по сигурност на храните удостовери второ огнище на Африканска чума по свинете в персонално стопанство в село Жернов, Плевенска област.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР