36 медици от МБАЛ-Добрич са стачкували незаконно в периода 14

...
36 медици от МБАЛ-Добрич са стачкували незаконно в периода 14
Коментари Харесай

Съдът: 36 медици са стачкували незаконно в Добрич

36 медици от МБАЛ-Добрич са стачкували нелегално в интервала 14 - 27 октомври 2022 година Това излиза наяве от постановеното през днешния ден решение на Окръжен съд в Добрич (ДОС) по делото, заведено от МБАЛ-Добрич против нейни чиновници. Съдът отхвърля предявените от болничното заведение искове за определяне неправомерност на предупредителната стачка срещу останалите шестима ответници по делото – доктор, четирима санитари и механик ел. системи, и приключва производството по импортираните искове за определяне незаконността на оповестената на 13 октомври 2022 година в сдружението ефикасна стачка по отношение на всеки от 42-мата ответници.

„ Съдът одобри за открито, че в болничното заведение е извършена предупредителна стачка по график – с отделяне от работа, а не са били проведени протестни дейности в извънработното време на чиновниците, нито е провеждана алегорична стачка, както настояват ответниците. Окръжният съд не споделя и довода на ответниците, че не се касае за действителна стачка, тъй като те протестирали във времето на почивките си. Въз основа на събраните по делото доказателства съдът приема, че 36 медицински експерти са взели участие в противозаконна предупредителна стачка и предявените против тях искове следва да бъдат почетени. Според съда в болничното заведение е съществувал групов трудов спор по отношение на размера на главните трудови хонорари на медицинските експерти, който не е бил решен по пътя на непосредствените договаряния “, се споделя в прессъобщението на ДОС.

Според съда медицинските експерти са имали право да стачкуват, само че правото им на стачка не е упражнено в сходство със Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия, тъй като липсва взето с нормално болшинство от чиновниците решение за оповестяване на предупредителна стачка. Според заключението на вещото лице по позволена експертиза по делото за годно взето решение за оповестяване и осъществяване на стачка е било належащо единодушието на 259 чиновници в болничното заведение. Това изискуемо болшинство по делото не е открито.

Тъй като стачката е оповестена за отбрана ползите на медицинските експерти, съдът отхвърля предявените искове за определяне неправомерност на предупредителната стачка във връзка с останалите шестима ответници. В решението се изяснява, че те са подкрепили стачните дейности на своите сътрудници медицински експерти, само че независимо право на предупредителна стачка от взаимност за тях законът не планува.

Решението си да приключи производството по импортираните искове за определяне незаконността на оповестената на 13 октомври 2022 година в сдружението ефикасна стачка по отношение на всички ответници съдът изяснява с настъпилия нов факт в хода на производството – провеждането в интервала от 10 до 21 ноември 2022 година на оповестената при подаване на исковата молба ефикасна стачка.

При това развиване на стачката надлежното практикуване на правото на иск от работодателя допуска оборване на към този момент извършената стачка, а ползата от определяне незаконността на единствено оповестената стачка отпада и производството по делото по този иск следва да бъде прекъснато, написа в правосъдния акт.

Решението на Окръжния съд в Добрич предстои на обжалване в двуседмичен период от съобщаването му на страните пред Апелативен съд – Варна, а частта, с която производството по делото е прекъснато – в едноседмичен период.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР