350 години след рождението на Петър Велики - Владимир Путин

...
350 години след рождението на Петър Велики - Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин се видя като наследник на Петър Велики и сравни войната в Украйна с раждането на империята

350 години след рождението на Петър Велики - Владимир Путин реши да се съпоставя с индивида, който поставя началото на Руската империя през 18 век. При това - като съпостави военната инвазия в Украйна с историческите завоевания на императора.

" Петър I води Северната война в продължение на 21 години. Изглежда, че той води война с Швеция и откъсва нещо от нея. Нищо не е откъсвал! Той е прибирал. Цялото Приладожие, където е учреден днешният Петербург. Връща и укрепва - ето това прави той. Ами, съдейки по всички, на нашата отговорност също се падна да връщаме и да укрепваме. И в случай че изхождаме от това, че тези базови полезности съставляват основата на нашето битие - абсолютно ще успеем в постигането на дилемите, които стоят пред нас ", споделя Владимир Путин по време на диалог с млади съветски бизнесмени.

Преките аналогии на Путин сред събитията от преди триста години и войната в Украйна не стопират дотук - както поради изолацията на Русия от Европа, по този начин и поради опитите му да оправдае военната експанзия в прилежащата страна с хипотетичните права на искания поради ползите към локалното население в Донбас.

" Когато Петър I основава столицата Санкт Петербург, нито една от страните в Европа не признават тази територия за съветска. Всички признават, че тя е част от Швеция, а там от епохи наред фино-угрите живеят дружно със славяни. И тази територия се намира под контрола на съветската страна ", изяснява Путин.

Юбилеят от рождението на Петър Велики явно се употребява в Русия като част от държавната агитация, легитимираща териториалната инвазия в Украйна - и освен.

Съветникът на Путин - Владимир Мединский - споделя по време на конгрес, отдаден на облика на Петър I, че " площта на Русия не се е смалила вечно спрямо размерите на Руската империя и Съюз на съветските социалистически републики ".

Той показва и цяла поредност от книги " Събирателите на съветската земя ", която е отдадена на " владетелите на Русия, при които страната се усилва и става все по-голяма ".

Кремъл към този момент стартира да конфигурира лични администрации, които да ръководят окупираните области в Украйна и да приготвят провеждането на референдуми по модела на анексирането на Крим, с цел да може териториите да станат част от Русия.

Официално съветските управляващи настояват, че решението ще се вземе от локалните поданици. Но възможните референдуми биха се случили в изискванията на военна окупация, след повече от три месеца бомбардировки.

" Путин можеше да произнесе речта си за " възвръщането на територии " при откриването на галерия за който и да е съветски държател, който е живял преди Втората международна война ", разяснява кореспондентът на BBC Андрей Захаров.

" До Втората международна война насилственото завладяване на прилежащи територии се счита за позволен способ за решение на външнополитически спорове. Претенции - война - мир. И по този начин новата територия минава към спечелилия. Всички сме учили в учебно заведение датите на безкрайните руско-турски войни и трябваше да се учим да ги разграничаваме съгласно резултатите на териториалните им придобивки ", споделя още той.

" Путин очевидно чете доста историческа литература и си показва, че щом по този начин са правили Петър I, Александър I, Наполеон или Бисмарк, значи и той може да прави по този начин. И в действителност няма изключително значение пред чий портрет той афишира правото си да държи като политик от епохата на модерността - ера, която свършва с Втората международна война ", споделя още той.

Петър Велики е прочут с автократичното си ръководство и военизирането на Русия, само че и с опитите си да модернизира страната по западен европейски модел - от обвързването на локалните благодорници с френски или немски владетели по фамилна линия, въвеждането на наложително обучение за децата на " елита ", налагането на западната просвета върху съветските обичаи, привличането на западни архитекти, инженери и други, които да оказват помощ за преодоляванеот на огромното закъснение на Русия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР