340 експоната от нашите земи от 22 обекта, открити през

...
340 експоната от нашите земи от 22 обекта, открити през
Коментари Харесай

340 експоната от нашите земи, открити през 2017 г. в изложба на НАИМ


340 експоната от нашите земи от 22 обекта, открити през предходната година и постери за общо 50 изследвания от ранната праистория до Средновековието, демонстрира в галерия Националният археологически институт с музей, съобщи през днешния ден на брифинг шефът на НАИМ при Българска академия на науките доцент Людмил Вагалински, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изложбата ще бъде открита на 16 февруари т.г. от 18 ч. в и ще продължи до 1-ви април 2018 година в Археологическия музей. Тя показва резултата от теренната работа на българските археолози през миналата година с най-интересните находки и с богат илюстративен материал. Повод за експозицията е Денят на археолога- 14 февруари. Традиционно по време на откриването на изложбата шефът на института доц.д-р Людмил Вагалински връчва награди на български публицисти с принос в популяризирането на научната активност на археолозите. Тази година съорганизатори на изложбата са 17 исторически и археологически музея в страната- НИМ, Регионалния исторически музей /РИМ/- Благоевград, РИМ-Шумен, РИМ- София, музей „ Старинен Несебър ”, ИМ Димитровград и други, описа за процеса за събиране на експозицията гл.ас. доктор Камен Бояджиев.

Сред експонатите са предмети от продължаващите изследвания на пещерите Козарника и Бачо Киро,праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовият некропол край Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Деултум, Сердика и Филипополис, средновековната българска столица Търново и Калиакра.

Някои от най-впечатляващите находки са антропомарфните статуетки от къснонеолитното населено място при Дамяница, златен талисман от селищна могила Юнаците, червенофигурен кратер от Аполония/Созопол/, златна огърлица от Хераклея Синтика, бронзова флейта от Деултум, мраморна скулптура на богинята Изида от Каснаково, Димитровградско, изящна нефритена тока от Калиакра. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР