"Тате, ще ми купи колело, ама друг път"… перифразирането на

...
"Тате, ще ми купи колело, ама друг път"… перифразирането на
Коментари Харесай

Ще купим изтребители… ама друг път


"Тате, ще ми купи колело, но различен път"… перифразирането на известната имитация в подтекста на пазаруването на нов вид военен аероплан за армията от дълго време не е оригиналност.

То и самата процедура по пазаруването им се трансформира в самобитен многосериен филм. Аха да стигне до край и все нещо не дава филмът да завърши.

С смяна в закона от преди към 7 години депутатите би трябвало да одобряват планове за капиталови разноски за придобиване или рационализация на въоръжение, техника и съоръжение за потребностите на въоръжените сили, когато цената им надвишава 100 млн. лева Такъв е планът за нов вид военен аероплан, тъй като и той би трябвало да мине през утвърждението на народните представители. През юни 2016 година Народното събрание взе решение да бъде даден ход на капиталовите планове за закупуване на нов вид военен аероплан за Военновъздушните сили и два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили.

Стъпките по реализацията на плана за аероплан могат да се търсят в далечната към този момент 2010 година, когато са създадени условията към новия аероплан и към подготовката на персоналния състав. 2011 година към водещите страни са изпратени претенции за даване на информация. Към Министерство на защитата постъпват 15 оферти от 9 страни. Дефинирани са наложителните съществени условия за разбор и сходство на вероятните разновидности за реализация на плана. Анализът демонстрира, че единствено три дават отговор най-пълно на одобрените условия и се доближават до в началото заложената финансова рамка. Швеция с новопроизведени Gripen, Италия с използвани Eurofighter, Португалия (с логистичен пакет и въоръжение от САЩ) с използвани F16.

Изпратено е „ искане за предложение ” така наречен RFP. Междуведомствена работна група обобщава, проучва и дава оценка на отговорите от Италия, Португалия с логистичен пакет от Съединени американски щати и Швеция. Тя изготвя протокол, според който предлагането на Швеция е класирано преди всичко, а предлагането на Италия е класирано на второ място. Предложението на Португалия с логистичен пакет Съединени американски щати не е било класирано, заради противоречие на ценовото му предложение с условията, заложени в RFP. На съвещание на кабинета през април 2017 година е взето решение министрите на защитата и на стопанската система от идващото постоянно държавно управление да приготвят пакет от документи, които да бъдат показани за разглеждане в Министерския съвет. Очакваше се, че да се проведат спомагателни договаряния с класираните страни.

Имаше Консултативен съвет за национална сигурност, на който беше реализирано единодушие, че ефикасното противопоставяне на главните опасности и закани за националната сигурност на България изисква съответно финансиране на бранша за сигурност, което да подсигурява и „ ускорение реализацията на плановете за рационализация ”.

През юни тази година обаче Народното събрание сътвори краткотрайна комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан, по предложение на Цветан Цветанов и други депутати от ГЕРБ. Комисия, за която имаше изявления, че е опит българският парламент да се трансформира в непрекъснат арбитражен съд за политически въздействия.

Нова нотка в последните дни даде цената на плана. В общественото пространство се заприказва за едни 3 даже 5 милиарда лева А, цената не е загадка и няма потребност от догатки, тъй като в плана за капиталов разход е записано, че на база на получената в МО информация, хипотетичната стойност на придобиването на първи стадий на 8 (9) бойни самолета, според от вида на самолета, би била до 1,5 милиарда лева, като сумата включва разноските за придобиване на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, образованието на състава, първичната интегрирана логистична поддръжка (за интервал от 3 г.) и въоръжението.

За към 2-3 месеца работа във краткотрайната комисия бяха изслушани някогашни министри и командирът на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков. Именно при неговото чуване в сюжета на сагата се включи и нов миг - предложение, не от Швеция, за доставка на новопроизведени други самолети. Производителят заявява, че се вписва във финансовата рамка, сподели ръководителят на комисията Емил Христов. По думите му диалозите и предлагането се водят в интервала февруари-март 2017 година Командирът на Военновъздушни сили естествено оцени позитивно една такава оферта, само че означи: различен въпрос е, че цялостният пакет излиза доста отвън финансовата рамка.

След същото съвещание Емил Христов сподели, че е променено решението на Народното събрание. „ В плана, който е гласувало Народното събрание има наложителни условия. Тях никой не може да ги промени, с изключение на с ново решение на Народното събрание. Към тях е добавено ново наложително условие – скица за заплащане. Схемата за заплащане от плана е означена като примерна, т.е. тя не е изискването, което ще може да дисквалифицира един от участниците ”, сподели Христов. Той уточни, че това е смущаващо, тъй като извеждайки схемата на заплащане като наложително условия към този момент се получава неравнопоставеност.

„ Ние считаме и ще предложим на Министерство на защитата да не бъде рестартиран от самото началото този план. Смятаме, че можем да продължим от една избрана точка, стига МО и експертите да вземат сходно решение. Най-важното обаче е да се обезпечи равнопоставеност на всички участници ”, сподели Христов през вчерашния ден. Той приказва и че поради на два пъти по-голямата финансова рамка, „ да се създадат опити за разискване на оферти за новопроизведени многоцелеви изтребители ”, тъй че с изключение на конкурентност, ние да реализираме и по високи отбранителни качества за армията.

На какъв стадий ще бъде върната процедурата по желание на нов вид военен аероплан, ще реши Министерството на защитата като управление въз основата на предложенията на Народното събрание и на оценката и предложенията, които ще дадат експертите, работили до в този момент по плана.

И по този начин още веднъж сагата с покупката на нов вид военен аероплан за армията ни не е с край. Покупката на самолети ще има... различен път. Въпросът е да не стане по този начин, че в един миг в действителност край да има, да се купи нов вид военен аероплан, само че и да няма да има кой да се качи на него. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР