34 разрешения, свързани с извършване на промени, водещи до изменение

...
34 разрешения, свързани с извършване на промени, водещи до изменение
Коментари Харесай

19 инспекции на АЕЦ Козлодуй е направила АЯР през 2018 г.


34 позволения, свързани с осъществяване на промени, водещи до изменение на структури, системи и съставни елементи, значими за сигурността на нуклеарните уреди е издала Агенцията за нуклеарно контролиране на АЕЦ " Козлодуй " през 2018 година Това е записано в отчет на АЯР, възложен на Българска телеграфна агенция. От тях за пети блок - 14, за шести - 13 и 3 за вместилище за отработено гориво (ХОГ). Издадени са и по две за импорт и транспорт на нуклеарен материал. В тези позволения има и такива за промени на вътрешни правила за реализиране на активността, за въвеждане в употреба на нуклеарно оборудване, както и за импорт и транспорт на нуклеарен материал, допълват от регулатора. Общо през годината АЯР е издала 38 позволения, излиза наяве от отчета.

По-значимите позволени действия са свързани с осъществяване на ограничения в границите на плана за продължение периода на употреба на блоковете, като поетапната замяна на съставни елементи от системите, значими за сигурността и главното съоръжение на първи силует (помпи за спешно и планово разхлаждане на дейната зона на реактора, уплътнения на основните разьоми на основните циркулационни помпи). Предвидено е и възстановяване на надеждността и ремонтопригодността на оборудванията и оборудването (подмяна на регулиращи клапани и на детайли на пневмоарматурите, част от херметичната структура, модернизиране на системата за радиационен надзор в ХОГ и др), прецизират от организацията.

В АЯР е осъществен обзор и оценка на още 21 механически решения (20 за блокове 5-ти и 6-ти и един за ХОГ) за осъществяване на модификации на структури, системи и съставни елементи, за които е преценено, че нямат директно отношение към сигурността и не е належащо издаване на позволения.

В разбора се показва още, че през 2018 година са извършени общо 41 инспекции, като 19 от тях са били в АЕЦ " Козлодуй ". По-значимите са свързани с осъществяването на вътрешни одити на системата за ръководство и резултатите от осъществяването им; с ограничения за възстановяване на експлоатационното положение на херметичните структури на блокове 5 и 6; с действия по поддържане и развиване на културата на сигурност и други

През 2018 година са направени и 2 инспекции на лицензиантите, извършващи профилирано образование за действия в нуклеарни уреди и с източници на йонизиращи лъчения. Това са АЕЦ " Козлодуй " и Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Министерство на вътрешните работи, прибавят от организацията.

През миналата година в АЯР са докладвани 4 експлоатационни събития - две на 5-ти и две на 6-ти блок. Три от тях са свързани с извеждане от режим на подготвеност на канали от системите за сигурност заради отводи или недостатъци на съставни елементи по време на тествания на системите (2 на 6-ти блок и 1 на 5-ти блок). Четвъртото докладвано събитие е било обвързвано с открит пропуск от водопровод на системата за ликвидиране на топлоносителя на първи силует на 5-ти блок, прецизират от АЯР.

Регистрираните през годината събития не са повлияли на нуклеарната сигурност и не са довели до нарушавания на рамките и изискванията за употреба. Не са регистрирани промени в радиационната конюнктура в региона на централата и превишаване на допустимите равнища на облъчване на личния състав и популацията вследствие на събитията. За събитията са осъществени разбори, в хода на които са избрани и се извършват коригиращи ограничения за попречване на повторното им пораждане.

През 2018 година на територията на страната са регистрирани 10 събития с радиоактивни източници и материали с нараснала радиоактивност в скрап. В по-голяма част от случаите събитията са регистрирани при прекосяване на товари през автоматизираните системи за радиационен надзор на входовете на огромните металургични компании, както и на Граничен контролно-пропусквателен пункт. При три от записаните случаи товарът е върнат на изпращача.

Поддържаната база данни в АЯР за събития с радиоактивни източници демонстрира, че за последните 20 години към 80 на 100 от случаите са свързани с железен скрап, в който са открити материали с нараснала радиоактивност. Останалите са случаи на разкриване на безстопанствени източници, кражба на радиоактивни субстанции, незаконен трафик, произшествия при работа и други.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР