34 композиции на песни представя известният музикант, композитор и диригент

...
34 композиции на песни представя известният музикант, композитор и диригент
Коментари Харесай

Маестро Мелтун Кадиоглу с премиера на книга

34 композиции на песни показва известният музикант, композитор и диригент Мелтун Кадиоглу в книгата си „ Песни, въодушевени от земята родна “. Повечето от текстовете са плод на негови хрумвания, мисли, чувства. Някои от тях са основани от другари, с които се е срещал през 50-годишния си креативен път. Авторът реши да направи премиера на книгата си в Съюза на българските публицисти по покана на неговия ръководител Снежана Тодорова. Тя описа за първата им среща в Бурса по време на посещаване с публицисти по интернационален план. „ Щастлива съм да го поздравя с това прелестно издание, което освен е с топли фотоси, картини от родния край, само че и с негови композиции. Всяка една ария е съпроводена с ноти, музика на нашия надарен посетител и другар Мелтун Кадиоглу “, уточни в приветствието си Снежана Тодорова.

„ Гордея се, че съм ученик на Пловдивската музикална школа. Завършил съм музикалното учебно заведение „ Добрин Петков “ и Музикалната академия в Пловдив. Тук сътворих своите другарства. Като човек, израснал, придобил обучение и работил в България, а по-късно живял и съдействал непретенциозен принос във втората ми татковина Турция, аз си разрешавам да се считам за един дребен мост на културните връзки сред нашите две прилежащи, другарски страни и нации. Обичам и двете си родини “, уточни от своя страна Маестро Мелтун Кадиоглу (Ръфкъ Юмер).

Сред гостите на премиерата бяха и доста другари на композитора. Един от тях – Петър Янков, с който се срещат в музикалното учебно заведение „ Добрин Петков “ през 1966 година „ Не се виждаме постоянно, само че когато се срещнем, постоянно ни е доста прелестно да споделяме. Неговият хор „ Обич “ извършва освен турски, само че и български песни. Изпълняват ги доста добре, тъй като множеството от членовете му са от Родопския край, в това число и неговата брачна половинка Рефи, която взе участие като солистка. Мелтун не е преставал да обича България. Щастлив съм, че го познавам и се веселя, че твори и не се опасява да показва възприятията си. Пожелавам му доста здраве, триумф и креативно безстрашие “, показа Петър Янков, който е прочут музикант и наследник на невероятния реализатор на родопски песни Крум Янков.

На премиерата на „ Песни, въодушевени от земята родна “ участва и общинският консултант и ръководител на читалище „ Родопска искра “ Юксел Исмаил, който уточни удовлетврението си от взаимната активност с диригента, която продължава повече от 15 години. Той връчи плакет и приветствен адрес от кмета на Община Ардино инж. Изет Шабан и ръководителя на Общинския съвет Сезгин Байрям. В него се споделя: „ Родопа планина е раждала гении с изяви в разнообразни области на изкуството. С музикалната си заложба Вие се наредихте до десетки поети, писатели и художници от нашия край, които са оставили следа и са популяризирали родината и отвън рамките й. Наред с разностранната си музикална активност се отдадохте и на композирането на песни. Плод на това творчество е книгата Ви. Нека този алманах със сътвореното от Вас стигне до музикални сформира и песните Ви да се запеят от генерации реализатори! “.

Събитието бе почетено и от Мурат Арслан от Посолството на Република Турция у нас, който поздрави Маестро Кадиоглу и пожела да продължат да развиват културните връзки и  взаимните планове в бъдеще.

Трогнат съм от вниманието и обичта, с която ме дарявате. Това ми дава сили да продължа да създавам и да сътворявам културни мостове сред хората “, добави Маестрото. Той посочи, че дългогодишната му професионална активност го е срещнала с велики създатели като проф. Минчо Минчев, Емил Табаков, Маестро Георги Димитров, Теодосий Спасов и други, които е канил да гастролират в Турция.

Една от песните в сборника с композиции е по текст на известния бард, публицист и стихотворец Ивайло Диманов „ Скитащият делфин “. Той избра да поздрави Мелтун Кадиоглу и неговите посетители с осъществяване на „ Райският залив “. Председателят на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова подари на създателя от името на Съюза картина, която да му припомня за България. „ Ще не преставам да създавам и сътворявам мостове на другарства в по-нататъшния си умишлен живот “, увери гостите Маестро Кадиоглу и подари на Съюз на българските журналисти картина с изображение на Сол ключ – знак на изкуството, което сплотява хората по света.

Маестро Мелтун Кадиоглу е ученик на Пловдивската музикална школа. Завършва музикалното учебно заведение „ Добрин Петков “, а по-късно и АМТИИ. Свири на фагот, саксофон, акордеон и пиано. През 1989 година отпътува за Турция и става зам.-директор, а по-късно и шеф на оркестъра в Адана. Завежда катедра „ Духови принадлежности “ и преподава в известния Чукуровски университет. От 2000 година се открива със фамилията си в Бурса, където става оркестрант, а по-късно и диригент на духовия оркестър. Преди близо 20 години основава и хор „ Обич “, в който пеят и свирят 45 музиканти и хористи, повече от които родени в България и осъществени като инженери, архитекти, лекари, преподаватели, обединени от любовта към музиката. Като диригент и музикант концертира на 3 континента, като изнася спектакли в Германия, Сърбия, Румъния, Македония, България, Гърция, Сирия, Кипър, Русия, Украйна, Япония и други
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР