34-годишната Сана Марин ще стане най-младият премиер в света като

...
34-годишната Сана Марин ще стане най-младият премиер в света като
Коментари Харесай

С новата си красива премиерка Финландия постави световен рекорд СНИМКИ

34-годишната Сана Марин ще стане най-младият министър председател в света като началник на съдружно държавно управление, ръководено от дами във Финландия.

Транспортният министър беше определен от нейната социалдемократическа партия, която ще поеме ръководството, откакто министър председателят Анти Рин подаде оставка предходната седмица. Очаква се Марин да постави клетва през тази седмица.

Тя ще управлява лявоцентристка коалиция от пет партии, всички ръководени от дами. От останалите 4 дами три също са под 35-годишна възраст.

Рин се отдръпна, откакто загуби доверието на член на обединението поради държанието си по време на пощенската стачка.

Когато встъпи в служба, госпожа Марин ще бъде най-младият министър-председател в света. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е на 39 година, до момента в който украинският министър председател Олексий Хончарук е на 35 години.

Възрастта и прогресивната политика на Марин, дружно с обстоятелството, че тя е неотдавна майка, провокираха сравненията с Ардърн.

Марин влезе в политиката на 27 години, като стана началник на Общинския съвет в родния си град Тампере.

"Имаме доста работа, с цел да възстановим доверието ", сподели пред кореспонденти Марин, която завоюва вота с дребна разлика.

Тя отмина въпросите за възрастта си, като сподели: „ Никога не съм мислила за възрастта или пола си, мисля за аргументите, поради които попаднах в политиката, и тези неща, поради които спечелихме доверието на електората “.

Марин ще е едвам третата жена министър председател в северната страна. Социалдемократите се обрисуваха като най-голямата партия на изборите, извършени през април, и по този начин могат да назначат премиера, който управлява съдружното държавно управление.

Според финландския оператор YLE, Сана Марин е отгледана от самотна майка и е първият човек в фамилията си, който отишъл в университет.

В момента Финландия е ротационен ръководител на Европейския съюз.

Finland’s government is now led by these five party leaders. #newgeneration pic.twitter.com/vis0qB9tO8
— Tuomas Niskakangas (@TNiskakangas) 8 декември 2019 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР