33-тото издание ни среща с калиграфия, икебана и кино от

...
33-тото издание ни среща с калиграфия, икебана и кино от
Коментари Харесай

Пет български града се потапят в японската култура от утре

33-тото издание ни среща с краснопис, икебана и кино от Страната на изгряващото слънце

Пет български града ще посрещнат поредност от събития, пренасящи магията на японската просвета, от на следващия ден до края на ноември. 33-тото издание на „ Дни на японската просвета в България “ ще посети София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, а уредници са Посолството на Япония в България и Клуб „ Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай “.

Жителите и гостите на петте града ще могат да се допрян до плеяда от произведения и майстори от Страната на изгряващото слънце.

Утре е началото на първата галерия, а с нея – и откриването на тазгодишната поредност от събития.

Септември ще донесе пъстра палитра от цветовете на Япония посредством изложения, кино прожекции, концерти и лекции.

От 1-ви до 30-и септември в зала „ Триъгълна кула на Сердика “ на Регионалния исторически музей – София ще бъде разполагаем експозицията „ Форми на хартия “, в която могат да се видят съоръжения и пана на японската калиграфка Ацуми Мурата. Те са направени от нейната авторска ръчна хартия козо, отлята с вградени многослойни структури.

На 2 и 3 септември пловдивчани и посетители на града ще могат да се насладят на кимоното в цялостния му искра посредством галерия, модерни японски песни и балет. „ Кимоното – традиция и бъдеще “ ще се състои в Културен център-музей „ ТРАКАРТ “ (Археологически подлез) от 17 ч. в петък и от 11 ч. в събота.

Не по-малко пленително е и първото събитие за Варна. На 5 септември от 18 ч. в Арт салон на Радио „ Варна “ ще се състои откриването на изложбата на краснопис, хайга и сумие „ Полъх от изтока “. Експозицията ще остане в морската столица до 18 септември и ще покаже 55 произведения на четирима създатели. Тя има за цел да показва разнообразието в методите и художествения език, стилистика и тълкования посредством техниките на източната четка и туш. Ще бъдат показани обичайната и модерна краснопис (изписана с канджи или с кирилица), хайга (рисунки, съчетани в едно живописно пространство с хайку стих) и рисунки с туш (сумие или суминагаши).

Поредицата от вълнуващи събития продължава с тонизиращия „ София Екиден маратон “, който се организира за осма поредна година под патронажа на Посолството на Япония в България. Той се провежда в чест на 137 год. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с готовност да се разпространява щафетното тичане и в България. Тази година началото му е на от 9 ч. на 6 септември, а мястото – пред Национален стадион „ Васил Левски “.

„ Панорама на японското кино “ ще има в два града – Бургас и София – в 33-тото издание на „ Дни на японската просвета “, като Бургас я посреща първи сред 12 и 14 септември. Морският град ще може да се потопи гратис в три прожекции на нови заглавия от фонда на филмотеката на Японската фондация: „ Красива звезда “, „ Банан? По това време на нощта? “ и „ Мечът на умиротворението “– в Морското казино, зала „ Петя Дубарова “ всяка вечер от 19 ч..

„ Икебана – чудесата на цветята “ пък е поредност от изложения, демонстрации и работилници на изящното изкуство на композирането на цветя и нейните издания ще се състоят през септември и октомври – 14 до 19 септември в София (Арт Галерия в НДК (пл. „ България “ №1)), 28 септември до 2 октомври в Пловдив (Източен бранш на Римския стадион (ул. „ Княз Александър I “ № 11)) и 4-9 октомври в Стара Загора (Народно читалище „ Свети Климент Охридски 1858 година “ (бул. „ Цар Симеон Велики “ 156, ет.3)). Ще бъдат проведени и съпътстващи работилница по икебана за деца или възрастни.

На 20 септември от 19 ч. в концертна зала в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ ще се състои Концерт на Детския хор на БНР и студенти от Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “. Концертът, който ще е наличен с предложения,  ще съдържа песни от японски композитори – Акира Юяма, Хидео Кобаяши, Масами Ямамото и други, а също по този начин и творби от българската и международна музикална класика.

Тазгодишното издание на Деня на отворените порти в Катедра Японистика е отдадено на силата на словото. То ще се състои на 26 септември – на Европейския ден на езиците – сред 18 и 21 ч. в Центъра за източни езици и култури към СУ в София.

Три дни по-късно във Варна пък ще се състои лекция на тематика “Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори ”. Желаещите да участват могат да го създадат гратис на 29 септември (четвъртък) сред 18:30 и 20:00 ч. в Община Варна, зала Пленарна. Лекцията ще бъде водена от Светлана Иванова, PhD, експерт по история на Япония, която ще опише по какъв начин фактори от общогеографско естество играят фундаментална роля при образуването на японската цивилизация.

Актуалната стратегия и информация за идващите месеци може да бъде следена на и, като евентуални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

Дните на японската просвета в България се организират годишно без спиране от 1990 година насам. През 2022 година е тяхното 33-то издание, като те се провеждат от Посолството на Япония в България в партньорство с Клуб „ Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай “ и с общителната финансова поддръжка на Astellas, Geotechmin, JBBA, JTI, LBBulgaricum, MitsubishiElectric – ClimaCom, Moto–Pfohe, Takeda, Toyotaи Yazaki.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР