323 277 тона СО2 бяха спестени през 2019 година в

...
323 277 тона СО2 бяха спестени през 2019 година в
Коментари Харесай

ВяЕЦ Св. Никола е спестил на България 323 277 тона въглеродни емисии

323 277 тона СО2 бяха спестени през 2019 година в страната ни с помощта на работата на най-големия ветроенергиен парк в България - ВяЕЦ " Свети Никола ". Това е с близо 28,5% повече по отношение на 2018 година, когато работата на парка способства за спестяването на 251 593 тона СО2 за България. Така с помощта на активността си през предходната година разположената край Каварна вятърна централа, благосъстоятелност на ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи, е съдействала България да емитира по-малко нездравословни излъчвания в атмосферата, подпомагайки процеса за закъснение на климатичните промени и в това време е съдействала за възстановяване качеството на въздуха в страната.

През 2019 година ВяЕЦ " Св. Никола " е произвела 291 241 МВтч. възобноваема електрическа енергия за българските консуматори. С цел минимизиране на риска от конфликт с прелитащи птици 52-те турбини на парка са спирали работа общо за 8,7 часа, като по този метод е обезпечено гладко прекосяване на прелитащите птици.

ВяЕЦ " Св. Никола " е в основата на основаната Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която е съобразена с европейските условия за запазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, посредством прекъсване на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност. Системата сплотява както информация от няколко радарни системи, по този начин и директния мониторинг на експерти орнитолози на място, които всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини. Въпреки внушителните си размери - 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при съществуване на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, с цел да пропусне пернатите.

Общата инвестиция в плана за ВяЕЦ " Св. Никола " е 540 млн. лв. кредитни средства, обезпечени от Европейска банка за възстановяване и развитие и МФК - част от Световната Банка. Със своите 156 МВт. мощ вятърният парк обезпечава над 22% от общо конфигурираните ветрови мощности в България.

За ЕЙ И Европейски Съюз България

ЕЙ И Европейски Съюз участва от 2001 година в България и е най-големият вложител в енергийния бранш за последните 30 години с инвестиции, надхвърлящи 3,2 милиарда лв.. ЕЙ И Европейски Съюз България е притежател на най-новата и съвременна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа - Топлоелектрическа централа " ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово ", на Съоръжението за депониране на боклуци от употребата на централата край село Обручище, както и е мажоритарен притежател на ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк - " Свети Никола ", край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aes.bg. Последвайте ЕЙ И Европейски Съюз България във Фейсбук: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За ЕЙ И Европейски Съюз

Корпорацията ЕЙ И Европейски Съюз (NYSE:AES) е международна енергийна компания, която е включена в листата Fortune 500. Ние осигуряваме налична и устойчива сила в 14 страни посредством разнороден портфейл от разпределителни компании, както и посредством топлоелектрически централи и планове за възобновими енергийни източници. Нашите чиновници са отдадени на концепцията да реализират високи оперативни резултати и да дават отговор на изменящите се потребности от сила в света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР