32 души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи

...
32 души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи
Коментари Харесай

Незаконно! Службите са подслушвали 32-ма политици от Има такъв народ, Демократична България и Изправи се! Мутри вън!

32 души от "Има подобен народ ", "Демократична България " и "Изправи се! Мутри вън! " са били подслушвани след Нова година, в това число и по време на предизборната акция. 12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на Министерство на вътрешните работи, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП, заяви съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов пред “Сега”. Той прикани вътрешния министър Бойко Рашков "да извърши щателна инспекция ".
Атанасов и другият съпредседател на Демократична България Христо Иванов да вземем за пример били разграничени - всеки от тях е подслушван от друга работа.
Според информацията на Атанасов добитите с тези СРС-та материали, дешифрирани на хартия, предходната седмица са нарязани с шредери и унищожени във “Вътрешна сигурност”.
Все отново има две места, на които няма по какъв начин да няма диря за СРС-тата. Едното е в съда, където се съхранява указател на разрешенията за използване на СРС-та, а другото място е в ДАТО и ДАНС, която има независимо звено за използване на СРС.
Бившият министър председател и някогашен водач на ДСБ Иван Костов сподели пред "Сега ", че на 17 май е подал заявление до Националното бюро за надзор на СРС-тата да получи информация дали е бил подслушван непозволено. На въпрос за какво го е направил, Костов изясни, че имал предизвестия от доста хора, че е подслушван. Според Атанасов не е изключено Костов да е един от тези 32-ма политици и е допустимо да е подслушван, с цел да се следи дали и какво поучава обединението преди изборите.
Атанасов моли пред БНР Рашков да извърши инспекция във връзка с кои лица са употребявани СРС в последните три месеца от дирекция "Вътрешна сигурност ", както и по кои оперативни каузи е осъществено заличаване на материалите, добити посредством специфични разследващи средства, откогато е назначено служебното държавно управление.
"Каква е работата на „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи да ползва СРС във връзка с лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на предишните избори? “, попита Атанасов.
"Самозабравили са се тези хора, отпред с Борисов и тази кохорта от специфичните служби. През последните години са вършели безобразия, които би трябвало да бъдат демаскирани. Българската общност да разбере с какви средства и способи е крепена властта на Борисов.… Публичност и бистрота би трябвало да бъде дадена на тези скрити механизми за крепене на Борисовата страна ", разяснява още Атанас Атанасов.
Още през вчерашния ден водачи на "Демократична България " оповестиха, че ще желаят инспекция дали е имало подслушване на политици.
"Г-н Рашков би трябвало да разкрие и имало ли е нелегално подслушване на политически фигури, той е експерт в региона на СРС-тата. Не мога да приказвам за реваншизъм. Не е това главната функционалност на служебното държавно управление - да прави смени и рокади, само че те са наложителни. Демократична България няма свои представители в служебното държавно управление. Това го споделям изрично. За мен триумфът на служебното държавно управление се състои в неговата индиферентност ", разгласи Христо Иванов в сряда.
"Очакваме Министерство на вътрешните работи да направи бърза инспекция дали през последните месеци са подслушвани и следени политически водачи от опозиционни партии, какво е станало с тези СРС (дали инцидентно не са се наводнили?), каква е била повода да бъдат прилагани СРС- та и кой ги е разрешил? ", попита часове по-късно във във Facebook и Ивайло Мирчев. По непотвърдена информация ДАНС твърди, че в архива, където се държат материалните доказателства, т.е.. дешифрираните на хартия СРС-та, е имало наводняване.

Бюрото за надзор на СРС ще разиска проблема
Националното бюро за надзор на СРС може да бъде сезирано от всеки с въпроса дали е бил подслушван нелегално. По закон обаче то дава отговор, единствено в случай че откри нелегално подслушване. Ако човек не е бил подслушван, или в случай че е бил следен законно, няма да получи отговор. Освен това бюрото не е обвързано със периоди за изговаряне, защото работата му зависи от други институции, от които чака информация и които може да ревизира.
За да бъде едно СРС законно, то би трябвало да е било поискано от способен съд, службите да са показали пред магистратите задоволително данни, че някой е съпричастен към даденото закононарушение. Освен това СРС-та могат да се ползват за тъкмо несъмнено време. В едно искане за СРС може да бъдат включени доста имена и телефонни номера, т.е. с едно искане може да бъдат наранени доста хора.
Огнян Стоичков, който е член на Бюрото, разяснява пред "Сега ", че въпросът с изказванията на Атанасов за подслушвани политици ще бъде разискван на съвещание на груповия орган. "Достатъчно е притеснителна тази информация, която е изнесена по медиите, тъй че ние ще подходим деликатно ", добави той.

От архива
Бившият зам.-председател на Движение за права и свободи Касим Дал осъди Министерство на вътрешните работи за нелегално подслушване, стана ясно през 2017 година Софийският областен съд му присъдил 3500 лева обезщетение. Съдебното решение демонстрира по какъв начин след неизвестен сигнал може да стартира интензивно мероприятие, което да докара до 4-месечно подслушване и следене на опозиционен политик, а около него и цялата реформаторска коалиция по това време. На 2 октомври 2013 година, по времето на държавното управление на Пламен Орешарски, в Министерство на вътрешните работи постъпва неизвестен сигнал против Дал. В него се твърди, че на извършена в Турция среща е разисквано и решено физическото очистване на тогавашния водач на Движение за права и свободи Лютви Местан и депутата Делян Пеевски. Тогава Местан и Пеевски вземат участие в ръководството в коалиция с Българска социалистическа партия.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев разпорежда инспекция. Оперативно-издирвателните мероприятия не водят до нищо и се стига до използването на специфични разследващи против Дал. Те са позволени от Софийския градски съд. По това време началник на съда е Владимира Янева, която бе наказана за разрешаване на противозаконни СРС-та по проблема "Червей ". Подслушването и следенето на Дал е позволено за 60 дни. През това време партията му "Свобода и достолепие " става съучредител на Реформаторския блок. Така през телефона на Дал управляващите са можели да наблюдават в действително време цялата интензивност на опозиционната коалиция. Разрешението на съда за подслушването изтича на 21 януари 2014 година Въпреки неналичието на данни, които да удостоверяват сигнала, полицията взема решение да не стопира подслушването. До Софийския градски съд е пуснато ново искане за СРС, в което е спестено, че Дал към този момент е бил подслушван безуспешно. Съдът дава позволение за още 60 дни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР