312 сондажни проби от 12 пътни участъка в гаранционен срок

...
312 сондажни проби от 12 пътни участъка в гаранционен срок
Коментари Харесай

МРРБ: Не се контролира, докато се строи

312 сондажни проби от 12 пътни сектора в гаранционен период са взети при инспекцията, осъществена от Института по пътищата и мостовете към Агенция " Пътна инфраструктура " през септември месец. Резултатите бяха показани от министър Андрей Цеков, заместник-министър Николай Найденов и инж. Веселин Димитров - шеф на Института за пътища и мостове.

При 7 от тези пътни сектори са открити разминавания на дебелината на асфалтовите пластове с плановите, а при 4 от тестваните 13 пътища за равност са открити нередности.

Проверката обгръща 165 километра нови и главно ремонтирани пътища , като при над 50% от инспектираните сектори са открити отклонения от качеството и техническите условия. Взетите ядки са съгласно методиката на Института по пътища и мостове - по една на всеки 2000 кв. м трасе.

Министърът заключи, че в някои от обектите позволените дефекти са локалн и, т.е. отнасят се до избрани дребни сектори на пътното платно, а в други са установени систематични нередности - по протежения на целия пътен сектор са открити отклонения от плановите и нормативни условия.

Изводът от инспекцията е, че има пропуски в настоящия надзор по време на осъществяването на ремонтите, което води до отклоняване на изискуемото качество. " Това е сериозен сигнал, по отношение на действието на системите за надзор от изпълнителите, надзора и страната, за което е належащо да се увеличи качеството по време на осъществяването ", означи министър Цеков.
 Снимка 638835
Източник:

Изпратени са писма до компаниите реализатори на ремонта и надзора за премахване на установените пропуски в границите на гаранционните периоди. Вече са подхванати дейности за премахване на дефектите в близо 9-километров сектор по направлението Бяла Слатина - Плевен , като няма искания от страна на изпълнителя за установените отклонения.

Проверките ще продължат. Графикът е изработен съгласно това по кое време изтича гаранцията. Затова първите инспекции са съсредоточени на първо време в секторите, където тя е пред приключване. Проверените пътища са строени в разнообразни интервали, като гаранционната поддръжка също е с разнообразни периоди - 7 година за автомагистрали, 5 година за първокласни пътища, 4 година за второкласни пътища.

Регионалният министър даде образец, че по автомагистрала " Струма " са установени дефекти в 12 разнообразни сектори , с обща дължина 1300 нелинейни метра в общо 16 км трасе. Там има знак за понижен надзор при осъществяване, само че не се визира целият сектор. По различен метод стоят нещата с обходния път на град Ахелой , където в сектор от към 5 км, от взетите 32 сондажни ядки, 22 не дават отговор на плановите и нормативни условия. Разлика има в главните асфалтови пластове и цялата дебелина на асфалта, като отклоненията са разнообразни в другите сектори. " Ако плановите условия са за 21 см дебелина на асфалта, с възможно отклоняване 10%, или 19 см толеранс, имаме сектори с асфалтово покритие към 15 см. Това е най-фрапиращият случай . Същото е по околовръстното на Добрич, на път III-1304 Бяла Слатина - Плевен и други

" Основна отговорност на АПИ и на Министерство на регионалното развитие е да обезпечи точното осъществяване на подписаните контракти. Ако е изпълнено с неприятно качество - то би трябвало да се оправи в периода на гаранция. ДНСК ще ревизира дали има разлика в изпълненото и регистрираното по документи и в случай че се откри, че има документи, които са с погрешно наличие, тогава ще има вероятно съображение за наказателно произвеждане ", сподели още министър Цеков.

До средата на месец ноември ще се разгласи и решението на работната група по какъв начин ще продължи строителството на Автомагистрала " Хемус ".

Зимното поддържане на републиканските пътища е обезпечено, няма мотив за терзание, има контракти - те са подписани от служебния кабинет, бюджетите им не са изчерпани напълно и ще стигнат за целия зимен сезон.

Заради правни разногласия с сектора повече от година и половина няма контракти за настоящ ремонт и поддръжка на пътищата , само че има вид за спешен ремонт на най-опасните пътни сектори преди рухването на снега.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР