31-годишна жена с карцином на гърдата роди здраво момиченце след

...
31-годишна жена с карцином на гърдата роди здраво момиченце след
Коментари Харесай

Жена с карцином на гърдата роди здраво момиченце след химиотерапия

31-годишна жена с карцином на гърдата роди крепко момиченце след извършена химиотерапия по време на бременност., оповестиха от МБАЛ „ Надежда “. Бебето се ражда доносено, по естествен път, без никакви затруднения.

Приложените три курса химиотерапия са общоприети за протокола на лекуване на това заболяване. Те не заплашват естественото протичане на бременността и дават опция пациентката да износи плода до термин без да се позволява закъснение в лекуването на онкологичното заболяване.

Д-р Мила Петрова, началник на клиниката по Медицинска онкология в „ Надежда “, споделя:

„ Обикновено в България при такива случаи се предлага спиране на бременността (ако тя е в по-ранен етап) или се пристъпва към по-ранно родоразрешение и бебетата се раждат прибързано. Все още доста рядко такива пациентки се насочват към провеждането на химиотерапия по време на бременност, въпреки че в международен мащаб това е одобрена процедура.

Важно е да се знае, че химиотерапия без опасности за бременната жена и плода може да бъде провеждана през втори и трети триместър от бременността. Тази процедура се базира на голям брой научни данни, насъбрани от съществени клинични изследвания. От 2021 година Европейската асоциация по Медицинска онкология разгласява управления за държание, които утвърждават тези практики. Надявам се това да се трансформира в стандарт и за България “, споделя доктор Петрова.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР