31-годишен чеченец беше осъден днес във френския град Ница на

...
31-годишен чеченец беше осъден днес във френския град Ница на
Коментари Харесай

Затвор за чеченец, възхвалявал тероризма във Франция


31-годишен чеченец беше наказан през днешния ден във френския град Ница на една година затвор за " прослава на тероризма ", тъй като популяризирал в " Инстаграм " видео с бащата на различен чеченец, който обезглави френски преподавател по история, оповестява Българска телеграфна агенция.

Абдул-Кадир Абуев е влезнал във Франция през 2020 година, а в интервала ноември 2021-октомври 2022 година разпространявал в обществената мрежа " видео и фото известия и проджихадистки материали ", уточни ръководителят на правосъдния състав.

Абуев имал над 18 000 почитатели, за множеството от които се счита, че са " купени, " и разпространявал известия от акаунт с арабско име, което значи " чеченец ".

Освен фотоси и видеоматериали с въоръжени бойци, Абуев популяризирал и изявление на чеченски блогър с бащата на Абдула Анзоров – съветски емигрант от чеченски генезис, който умъртви учителя Самюел Пати на 16 октомври 2020 година в региона на Париж и провокира потрес в цяла Франция.

В изявлението, както акцентира ръководителят на правосъдния състав, " бащата на килъра на Пати споделя, че е удовлетворен от стореното от сина му и изяснява, че по този метод той защитил достойнството на всички чеченци и всички мюсюлмани ".

Не поддържам никакви терористични актове, сподели подсъдимият, който е арестуван от предишния месец. Абуев твърди, че популяризирал изявлението, тъй като в него бащата Анзоров обяснявал по какъв начин синът му Абдула е бил повлиян и се е радикализирал.

Абуев твърди също, че не схваща арабски и не знаел какво значат апелите за джихад, които разгласил. Зад един доста благовиден профил се крие необикновен последовател на концепциите на радикалния ислям, сподели прокуратурата, която настояваше Абуев да получи две години затвор и дефинитивна възбрана за достъп до френска територия.

Чеченецът има 10 дни за обжалване. Той ще би трябвало да напусне Франция след излежаване на присъдата си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР